Vijf procent van de studenten vergeet uit te checken met zijn ov-chipkaart. Twee procent van de ‘dagjesmensen’ overkomt dat, en maar een half procent van de andere treinreizigers.

Studenten met een ov-studentenkaart hoeven in de periode dat zij vrij mogen reizen – op week- of weekenddagen – niet in te checken in de trein. Daarbuiten betalen zij het kortingstarief en moeten ze net als andere reizigers hun chipkaart scannen bij vertrek en aankomst. Dagelijks reizen ongeveer tienduizend studenten ‘op saldo’ met hun chipkaart, maar daarvan vergeten er vijfhonderd ook weer uit te checken.

Geld terugvragen

Opvallend is dat maar een klein aantal zijn geld vervolgens terugvraagt. Wanneer een student incheckt, wordt er tien euro van zijn kaart afgeschreven. Bij het uitchecken schrijft de NS – afhankelijk van de lengte van de reis – een deel daarvan weer bij. Maar wie dat vergeet is zijn tientje kwijt.

Routine

De NS wil studenten daarom aansporen om altijd in- en uit te checken, ook wanneer ze vrij kunnen reizen. Dat zorgt voor routine en het vervoersbedrijf kan bovendien zien hoeveel studenten er op een traject reizen. Maar tot eind 2012 is dat nog niet verplicht. In tram, bus en metro geldt die plicht nu al.

Staking

Aanstaande woensdagochtend kan er ’s ochtends juist niet worden ingecheckt. Tot half negen staken de metro’s, bussen en trams in Rotterdam, waarna de opstartwerkzaamheden tot negen uur zullen duren. Vanaf tien uur verwacht de RET weer volgens de normale dienstregeling te rijden. HOP