De telefoon van psycholoog Ad Bergsma staat naar eigen zeggen rood gloeiend. “Ik ben vandaag al zeker tien keer gebeld, het is idioot”. Morgen (10 mei) promoveert hij op zijn proefschrift ‘Onvolmaakt Geluk’ aan de Erasmus Universiteit. Een onderwerp dat heel Nederland blijkt te interesseren.

‘Geluk’ is natuurlijk ook een leuk onderwerp geeft Bergsma zelf toe. “Mijn broer gaat over een maand promoveren, en ik weet zeker dat hij weinig tot geen aandacht uit de media zal krijgen. Hij doet onderzoek naar de erfelijke eigenschappen door genetische modificatie in de varkensveehouderij. Klinkt spannend hè? Maar ik vind het wel verschrikkelijk leuk dat er zoveel aandacht voor mijn proefschrift is hoor.”

Geluk en wijsheid

Voor zijn onderzoek analyseerde Bergsma de gegevens van zevenduizend mensen en 57 psychologische zelfhulpboeken. Een van zijn leukste ontdekkingen vindt hij zelf dat hij, zij het niet als eerste, nog eens heeft bewezen dat geluk en wijsheid niet op gespannen voet met elkaar hoeven te staan. “In de achttiende eeuw vond men geluk niet zo belangrijk, je zou er maar domme dingen van gaan doen.” Maar dat is gelukkig niet het geval. “Je nooit gelukkig voelen is zelfs even schadelijk als een leven lang roken”, aldus Bergsma.

Psychische stoornis

Bergsma deed nog een opvallende ontdekking: tweederde van de mensen met een psychische stoornis blijkt zichzelf toch vaak gelukkig te voelen. Al is dat ook een puntje waar in Nederland nog ruimte voor verbetering is. “Ruim de helft van de mensen die zich nooit gelukkig voelt, heeft een psychische stoornis.”

Leger psychotherapeuten

Een manier om het algemene geluksniveau in Nederland op te krikken is door Bergsma dan ook snel gevonden: “Investeren in de geestelijke gezondheidszorg. In Engeland zijn plannen om ‘een leger’ van psychotherapeuten te trainen, dat zou hier ook moeten gebeuren.”

Niet snel opgeven

Desalniettemin voelt de gemiddelde Nederlander zich behoorlijk gelukkig. De ingrediënten voor een gelukkig leven zijn ook niet heel ingewikkeld. “De meeste mensen worden gelukkiger van goede sociale relaties, zelfvertrouwen en niet snel opgeven.” Ook veel bewegen is volgens Bergsma belangrijk. “Als ik me rot voel, ga ik een stukje fietsen.”

Plantjes schoffelen

Of hij zelf inmiddels gelukkiger is geworden door het voltooien van zijn proefschrift weet Bergsma niet. “Misschien was ik ook heel gelukkig geweest, wanneer ik wiskunde was gaan studeren of plantjes mocht schoffelen in het plantsoen, want dat vind ik ook heel leuk. Maar eigenlijk ben ik erg blij dat ik er nu vanaf ben, al klinkt dat zo onaardig naar mijn promotor”, voegt hij er lachend aan toe. BK

Het proefschrift ‘Onvolmaakt Geluk’ van Bergsma is te downloaden op zijn website. Zijn promotie vindt morgen, 10 mei, om 15.30 plaats in de Senaatszaal op campus Woudestein.