Terwijl de politiek vergadert over het wijzigen van de AOW-leeftijd naar 66 of 67 jaar, doet Cordares-hoogleraar Pensioenmarkten Fieke van der Lecq van de Erasmus School of Economics er nog een schepje bovenop: om de AOW betaalbaar te houden, zullen we de pensioenleeftijd nog verder moeten verhogen. Dat leverde nogal wat negatieve reacties op.

De website NU.nl interviewde Van der Lecq over haar visie op het pensioenstelsel in 2030. Tijdens het interview noemde ze verschillende argumenten om de pensioenleeftijd tegen die tijd te verhogen naar zeventig jaar en pleitte ze voor aangepaste seniorenbanen, maar deze zijn grotendeels uit het filmpje geknipt dat op internet is geplaatst.

Reaguurders

Naar aanleiding van het interview en het bijbehorende filmpje kwam er een stroom negatieve reacties op gang, waarin Van der Lecq in niet mis te verstane woorden werd verteld wat men van haar ideeën vond. Ze werd onder andere verweten makkelijk praten te hebben met haar kantoorbaan en salaris; en dat ze zeker het oudste beroep ter wereld uitoefent. Er werden zowaar persoonlijke dreigementen uitgesproken. Zo moest de moderator van de website zelfs reacties verwijderen vanwege de inhoud. “Het is een raar idee dat je de kans loopt dat terwijl je boodschappen doet, zo iemand naast je staat. Het maakt je kwetsbaar”, aldus een geschrokken Van der Lecq.

Gelukkig ook positief

Gelukkig kwam er ook positieve feedback, voornamelijk van vakgenoten. “Eindelijk iemand die het durft te zeggen”, kreeg Van der Lecq meermalen te horen. Ze betreurt het wel dat niet meer mensen hun mening uitspreken. “Het voelt alsof ik voor anderen de kolen uit het vuur raap. Politici, vakbonden en pensioenfondsen zouden hierin hun eigen verantwoordelijkheid moeten nemen.”

Doorwerken tot zeventig jaar

Waarom moeten de AOW- en pensioenleeftijd in de toekomst eigenlijk omhoog? De gemiddelde levensverwachting stijgt. Zo is de verwachting dat mannen en vrouwen in 2050 respectievelijk 83,7 en 86,6 jaar oud worden. Nu is dat nog 78,8 en 82,7. Daardoor moet het kapitaal – dat vrijkomt met de pensioenleeftijd – verdeeld worden over een groter aantal jaren dan in het verleden. De gepensioneerden van de toekomst zullen dus zelf ook gedupeerd worden wanneer zij niet langer doorwerken. Van der Lecq voegt hieraan toe dat in 2040 twee fulltime werknemers in de kosten van één AOW’er moeten voorzien. Er zal iets moeten veranderen in de huidige regelingen. MvB