De lente is hét moment om je lichaam zomerklaar te maken, maar stranden jouw hardlooppogingen ook altijd na twee keer? Dan biedt de cursus ‘Hardlopen voor beginners met Rose’ (oftewel HvB met rosé) wellicht uitkomst. Je wordt getraind om de 5 kilometer te lopen bij de Run for KiKa op 26 juni in Rotterdam en de deelnamekosten gaan ook naar dit goede doel.

De initiatiefnemers zijn sociologiestudent Natasja Batenburg en Esther van Gelder, die is afgestudeerd in bedrijfskunde en Asian Studies. Zij rennen mee met de Run for KiKa en als ze genoeg sponsorgeld binnenhalen, mogen ze meedoen aan de marathon van New York in november. Om anderen net zo enthousiast te maken voor hardlopen, bedachten ze de loopcursus met aan het eind een roseetje als beloning.  

De combinatie hardlopen en rosé lijkt niet logisch. Hoe kwamen jullie op de naam?   

Natasja: “Esther en ik hebben bij elkaar in hetzelfde team en bestuur gezeten van basketbalvereniging Baros. Tijdens een borrel een jaar geleden raakten we weer met elkaar aan de praat. En wat wijntjes later stond de afspraak om mee te gaan doen aan de marathon van New York. Na een paar weken zocht ik contact met Esther en diezelfde week begonnen we te trainen. We hebben veel plezier in het lopen en sluiten onze trainingen regelmatig af met een drankje. De naam ‘HvB met rosé’ ligt dus erg dichtbij onszelf.”

Zijn jullie niet bang dat de cursus door de rosé vooral vrouwen aan zal trekken?

“We richten ons niet vooral op vrouwen, alhoewel ik wel denk dat het onze grootste doelgroep is. Toch hebben zeker ook mannen zich ingeschreven. We willen vooral uitstralen dat lopen iets is, dat je samen doet en zelf leuk moet maken. Door er een sociale component aan te koppelen krijgen we twijfelaars hopelijk van de bank af.”

De marathon van New York, waar Natasja en Esther aan mee mogen doen als ze genoeg sponsorgeld binnenhalen

Hebben jullie KiKa met een speciale reden gekozen?

“Veel hardloopwedstrijden zijn gekoppeld aan een goed doel. Eind 2010 gingen we op zoek naar een doel waar wij voor wilden lopen. KiKa sprak ons aan, omdat kinderen een relatief klein deel uitmaken van het aantal mensen met kanker. Hierdoor is er minder geld beschikbaar voor onderzoek. Kinderen en kanker gaan wat ons betreft niet samen, dus hopen we zoveel mogelijk geld op te halen voor KiKa.”

Jullie hebben op dit moment ongeveer € 6.775,- opgehaald. Is er een sponsorbedrag waar jullie naar streven?  

“Het streven is om minimaal €10.000,- op te halen, maar we hopen natuurlijk op meer! Er kan nooit genoeg geld worden ingezameld voor KiKa. Mensen kunnen ons financieel steunen via de website en daarnaast gaat het inschrijfgeld voor de cursus volledig naar dit doel.”

 

Zullen jullie de trainingen zelf gaan geven?  

“Nee, de training staat onder de professionele leiding van Gerard Jan en Sabine, trainers bij zowel de Roadrunners als de Rotterdamse atletiekvereniging PAC. Wij hebben hun hulp ingeroepen bij het maken van de trainingsschema’s. Zelf zullen we bij de trainingen aanwezig zijn om het goede voorbeeld te geven, de deelnemers uit te nodigen hun grenzen op te zoeken en indien nodig een spreekwoordelijke schop onder de kont te geven!”

Wat is dé truc om uiteindelijk 10 kilometer te kunnen lopen?  

“Het belangrijkste is doorzetten. Het is de eerste paar keer zeker niet makkelijk, maar stel jezelf een realistisch doel en ga ervoor! Neem kleine stappen, vraag niet te veel van jezelf maar daag jezelf wel uit.” MvB

Mensen die een bijdrage willen leveren kunnen dat doen via de persoonlijke sponsorpagina’s van Natasja en Esther. Inschrijven voor de cursus kan hier