Carola Zillikens, internist van het Erasmus MC ontdekte een mogelijk verband tussen natriumtekort bij ouderen en botbreuken. De resultaten van haar onderzoek presenteerde zij op 2 mei 2011 tijdens het European Congress of Endocrinology in Rotterdam.

Voorheen werd aangenomen dat een laag natriumgehalte in het bloed onschadelijk was voor de gezondheid. Op basis van de resultaten van het grootschalige Rotterdamse Erasmus Rotterdam Gezondheid Onderzoek (ERGO) concludeerde Zillikens daarentegen, dat ouderen met een tekort aan natrium vaker botbreuken hadden. Zij bestudeerde voor haar onderzoek ruim 5000 inwoners uit de Rotterdamse wijk Ommoord, in de leeftijd van 55 jaar en ouder.

Meer onderzoek

Een licht natriumtekort in het bloed leidt zelfs tot 61 procent meer wervelbreuken. In aanvullend onderzoek moet worden aangetoond of behandeling van een te laag natriumgehalte inderdaad leidt tot minder botbreuken. Behandeling zou kunnen bestaan uit het voorschrijven van andere medicijnen of door minder te drinken.

Eerdere onderzoeksresultaten

De resultaten van het onderzoek komen niet helemaal uit de lucht vallen. Zo bleek reeds uit dierproeven dat het natriumgehalte van invloed was op de botten en dat te weinig natrium leidt tot een hogere kans op vallen (en hiermee ook botbreuken). Met dit onderzoek is het verband bij mensen ook aangetoond

Het belang van natrium

“Het is vooral belangrijk dat het natriumgehalte in het lichaam in balans is”, aldus Zillikens. “Deze balans mag niet verstoord raken, omdat dit kan leiden tot een verstoring in de werking van lichaamscellen en het lichaam zelf, bijvoorbeeld aantasting van de functie van de hersenen.”

Voedsel is niet zo zeer van invloed op het natriumgehalte, zoals weleens onterecht wordt aangenomen. Het zijn vooral ziekten, zoals chronische nier- en leverziekten, en bepaalde medicijnen die de hoeveelheid natrium in het lichaam kunnen beïnvloeden. De onderzoeksresultaten zijn vooral voor ouderen van belang. MvB