Op donderdag 28 april kon er een kijkje worden genomen in de snijzaal van het Erasmus MC. Een kijkoperatie, verschillende harten en een geprepareerd lichaam dat al dertig jaar wordt gebruikt werden aan publiek getoond ter gelegenheid van de oratie van hoogleraar Anatomie Gert-Jan Kleinrensink.

Studenten, medewerkers, maar ook mensen van buiten de universiteit konden zich aanmelden voor de rondleidingen. “Het zat ongelooflijk snel vol, een kans als deze krijgen mensen  natuurlijk niet vaak”, vertelt een van de medewerkers. De rondleiding om twaalf uur is speciaal voor ‘genodigden’, oftewel: vrienden en familie van Kleinrensink.

Levende varkens

Het microchirurgisch laboratorium en de operatiekamer worden als eerst getoond. Hier leren studenten en chirurgen de kneepjes van het vak op levensechte poppen, gebalsemde lichamen en vooral ook levende varkens, vertelt een operatieassistente. Terwijl de bezoekers uitleg krijgen over hoe alles in z’n werk gaat, rent Kleinrensink enhousiast heen en weer van de één naar de andere groep. Duidelijk blij om familie en vrienden op de voor hem zo bekende werkvloer te zien.

Vreemde geur

Wanneer het tijd is om de snijzaal in te gaan, stelt hij zijn publiek persoonlijk gerust. “Veel mensen vinden dat het er stinkt, maar het is vooral een geur die je niet kent. Je ruikt geen dode lichamen, maar de formaline waarmee het lichaam gebalsemd is.” Kleinrensink is duidelijk trots op zijn werkplek. “Dat de snijzaal direct naast de operatiekamer ligt is uniek in Europa, en ideaal voor chirurgen in opleiding.”

Studenten geneeskunde volgen een practicum Anatomie in de snijzaal van het Erasmus MC 

Preparaat

De geur in de snijzaal ruikt wat chemisch, maar is niet erg sterk. De lichamen en ingewanden liggen afgedekt onder doeken, wat op het eerste gezicht een mysterieus effect geeft. Onder een van de doeken ligt een ‘overzichtspreparaat’, oftewel een volledig lichaam. Na het weghalen van de doeken blijkt het een vrouwenlichaam te zijn dat al dertig jaar in de snijzaal wordt gebruikt.

Hardhandig

De borstkas en buik van het lichaam worden door de studente die uitleg geeft opengeklapt. Ondanks dat er voorzichtig met de lichamen moet worden omgegaan ziet het er soms wat hardhandig uit. De studente tilt de darmen op, roert in een gaatje in de nier en prikt nog even in het hart terwijl ze uitleg geeft over de ingewanden. “Wisten jullie dat als er driekwart van de lever wordt weggehaald, hij binnen een maand weer is teruggegroeid naar het oude formaat?”

Groot hart

Verderop liggen acht harten in bakjes op een rij. De eerste, een licht gekleurd hart iets groter dan een vuist, blijkt een gezond hart te zijn. Twee bakjes verder ligt er eentje die minstens drie keer zo groot is. “Door hartfalen is het hart enorm gegroeid. Het is een spier, dus net als wanneer je je armen traint wordt ook een hart groter als het hard moet werken. Maar sterker wordt het niet, waardoor zo’n groot hart dodelijk kan zijn”, legt de studente uit.

Educatieve lunch

Na het tonen van nog verschillende andere lichamen is het alweer tijd voor de volgende groep. De familie en vrienden zullen later op de dag nog aanwezig zijn bij de oratie van Kleinrensink, maar worden eerst getrakteerd op een uitgebreide lunch. Ook daar ziet Kleinrensink de educatieve kant wel van in. “Nu kunnen jullie mooi alle opgestoken kennis gebruiken terwijl je je kroket analyseert!”, merkt hij lachend op als iedereen de snijzaal weer verlaat. BK