Heb je zin om aanstaande zaterdag Koninginnedag te vieren in Rotterdam? Dan kun je terecht op het KoninginnedagFestival op plein 1940, georganiseerd door Stichting Rotterdam Events (opgericht vanuit het Rotterdamsch Studenten Corps), met DJ’s als Joris Voorn en Edwin Oosterwal.

“We zijn van plan om een geweldig feest neer te gaan zetten op Koninginnedag 2011”, aldus Diederik Françoys, één van de organisatoren. Opvallend is, dat het festival duurzaam is. Zo zijn de betaalmuntjes bijvoorbeeld gemaakt van biologisch afbreekbaar plastic die na afloop van het festival veranderen in compost. Daarnaast wordt alle CO2-uitstoot die door het festival veroorzaakt wordt (van uitlaatgassen van het vervoer tot aan de productie van eten en drinken), gecompenseerd door Eneco, middels het Mungcharoen Green Power Project in Thailand. Met dit project wordt duurzame energie opgewekt uit rijstschillen.

Doel

Stichting Rotterdam Events (SRE) zegt met het festival niet bezig te zijn met het werven van potentiële leden voor het Rotterdamsch Studenten Corps (RSC). Ze hoopt met het Koninginnedagfestival vooral verandering te brengen in het onaantrekkelijke imago van Rotterdam en wil laten zien dat het juist een zeer levendige stad is met genoeg activiteiten voor (aankomende) studenten en young professionals.

Al sinds 1994 organiseert het RSC het het Koninginnedagfestival in Rotterdam (vanaf 2004 wordt dit gedaan door de SRE). Jaarlijks coördineren vijf vrijwilligers het festival. Nog eens honderdvijftig extra vrijwilligers, afkomstig van het RSC en de Rotterdamsche Vrouwelijke Studenten Vereeniging, helpen hen daarbij.

Veiligheid

In het verleden zijn een aantal Rotterdamse festivals voortijdig beëindigd. Een recent voorbeeld zijn Bevrijdingsdag en het strandfeest ‘Veronica Sunset Grooves’ in Hoek van Holland in 2009 waarbij de politie zelfs waarschuwingsschoten loste om de menigte weer in bedwang te krijgen.

Hoe denkt SRE dit te voorkomen? “Wij werken zeer nauw samen met de gemeente en politie om de veiligheid op het festival en van de bezoekers te garanderen. Daarnaast ligt het aantal beveiligers hoger dan bij eerdere evenementen. Er zijn veel preventieve maatregelen getroffen, waaronder het streng fouilleren van bezoekers.” MvB