Koen Wassink (24 jaar) doet mee aan het RTL-programma ‘Wie is mijn vader’, waarvan vanavond de eerste uitzending is. Via het programma zoekt de derdejaars student bestuurskunde naar zijn biologische vader. Zijn ouders kozen in 1985 voor kunstmatige inseminatie met donorzaad (KID).

Waarom doe je mee?

Koen Wassink: “Ik ben nieuwsgierig naar waar ik vandaan kom. Ik zie dit als mijn allerlaatste kans om erachter te komen wie mijn biologische vader is en of ik misschien halfbroers of –zussen heb. Helaas zijn er van de zaaddonor van mijn ouders geen gegevens bekend.”

Je hoopt dat meer KID-kinderen en donoren zich op gaan geven voor de DNA-databank.

“Ja dan wordt de kans op een match natuurlijk groter. Inmiddels zijn sinds de jaren zeventig in Nederland 40.000 kinderen via KID ter wereld gekomen. De donoren waren tussen de twintig en dertig jaar en het was een criterium om hoog opgeleid te zijn. Dus het zou heel goed kunnen dat er een aantal rondlopen op de campus. Er zijn inmiddels vier matches gemaakt. Overigens kun je je ook opgeven voor de databank zonder aan het programma mee te doen.”

Wat is dat precies voor databank?

“Iedere deelnemer aan het programma vult een vragenlijst in, en laat bloed prikken. Dit bloedmonster wordt vervolgens opgestuurd naar een landelijke DNA-databank in het Canisius Wilhelmina ziekenhuis in Nijmegen. Die is naar aanleiding van het programma opgezet. Er zitten nu 350 profielen in.”

Sinds wanneer weet je dat je vader niet je biologische vader is?

“Mijn moeder heeft het me op mijn veertiende verteld.”

Wat vond je daarvan?

“Ik schrok heel even, maar ik ben uiteindelijk blij dat ze het verteld heeft. Ik leek altijd qua uiterlijk meer op mijn moeder.”

Wilde je direct weten wie je biologische vader is?

“Nee pas een paar jaar nadat mijn vader in 2002 overleed. Ik miste denk ik ook wel een soort vaderfiguur. Nu valt alles zo’n beetje op zijn plaats: ik woon op mezelf, ben bezig met mijn studie, heb een partner. Alleen weten wie mijn biologische vader is ontbreekt nog.”

Heb je al eerder pogingen gedaan hem te vinden?

“Ja twee jaar geleden, maar ik kwam er al snel achter dat er geen gegevens bewaard zijn. Tot 2004 was de donatie anoniem. Pas daarna hebben KID-kinderen vanaf hun zestiende verjaardag het recht om een aantal gegevens over hun biologische vader op te vragen, zoals zijn afkomst, geboortedatum, uiterlijke kenmerken en zijn huidige adres. Maar daar had ik dus niets aan. Ook mijn moeder wist niets. Voor haar was het een afgesloten hoofdstuk.”

Wat vindt zij van jouw zoektocht?

“Even wennen, maar ze schaamt zich er niet voor en staat er achter. Ik denk dat mijn vader het wel moeilijk had gevonden, maar hij blijft mijn echte vader.”

 

Wat verwacht je ervan als je hem vindt?

“Ik ben benieuwd om te zien of hij op mij lijkt. Of hij bijvoorbeeld ook blauwe ogen en bruin haar heeft. Ik hoop dat ik ook karaktereigenschappen in hem zal herkennen, misschien is hij bijvoorbeeld ook wel geïnteresseerd in politiek.”

Hoop je een tweede vader te krijgen en een band met hem op te bouwen?

“Als er een klik is, hoop ik zeker op meer dan een ontmoeting. Maar als hij dat niet wil, zal ik dat natuurlijk respecteren. Donorvaders hebben geen plichten.”

Hoop je op halfzussen of –broers?

“Ja. Ik ben enig kind, dus dat zou ik erg leuk vinden.”

Was het spannend om mee te doen aan het programma?

“Ja ik heb er wel even over nagedacht en overlegd met mijn vriend. Maar ik wilde er echt heel graag achter komen en hoop dat ik door mijn verhaal op TV te doen mensen over kan halen om ook hun DNA af te geven voor de databank.” TL

De eerste uitzending is vanavond 28 april om 21:30 op RTL4