De beste hoogleraren moeten de college voor eerstejaars verzorgen, dat zei premier Mark Rutte op Tweede Paasdag tijdens een debat op BNR Nieuwsradio. Zij moeten studenten uitleggen dat ze een geweldige studiekeuze hebben gemaakt en hen het vak intrekken. Hoogleraren op de Erasmus Universiteit zijn het ‘helemaal met hem eens’.  

“Wat horen studenten nu in het eerstejaarscollege?”, vroeg Mark Rutte zich af tijdens het debat met ondernemers. “Ze horen: ‘Val niet in slaap, want als u gaat snurken kunt u uw buurman wakker maken.’ Dat is het standaardgrapje dat in eerstejaarscolleges verteld wordt. En dat is natuurlijk verschrikkelijk. Dat creëert een cultuur van middelmatigheid.”

Motiveren

Hoogleraar Bestuurskunde Joop Koppenjan geeft zelf college aan eerstejaarsstudenten op de Erasmus Universiteit, “dus trek daar maar je eigen conclusies uit…” Hij is het met Rutte eens dat eerstejaarsstudenten moeten worden gemotiveerd door de besten in hun vak. “Als opleiding moet je nieuwe studenten laten merken dat je waarde aan hen hecht en ze belangrijk vindt. Anders geef je de boodschap af dat een master belangrijker zou zijn dan een bachelor”, zegt Koppenjan

Belangrijkste taak

Ook hoogleraar Algemene Sociologie Godfried Engbersen is het helemaal met Rutte eens. “Juist de eerstejaars moet je zien te winnen voor je vakgebied. Ik vertel ze altijd dat sociologie de koningin der wetenschap is. Studenten motiveren en de betekenis van hun studie laten inzien, dat zie ik als mijn belangrijkste taak tijdens colleges aan eerstejaars.”

Niet makkelijk

Dat is echter niet altijd even makkelijk, geven beide hoogleraren toe. “Juist van eerstejaarsstudenten krijg je de moeilijkste vragen”, zegt Engbersen. “Ze zijn nog heel ontwapenend. Die colleges zijn zeker niet makkelijker dan wanneer je voor masterstudenten staat, in tegendeel zelfs.”

Gemêleerde groep

Ook Koppenjan moet naar eigen zeggen harder werken tijdens colleges aan eerstejaars. “Derdejaars hebben inmiddels écht gekozen voor bestuurskunde, maar eerstejaars zijn een ontzettend gemêleerde groep. Als je in september college geeft aan een groep nieuwe studenten zit daar ook een groot deel bij dat nog niet weet wat ze eigenlijk willen. Maar de besten zitten er ook tussen, en die moet je juist bedienen.”

Aansprekend college

Wie dan precies de beste hoogleraar is, is volgens Koppenjan niet belangrijk. “Al onze hoogleraren zijn heel goed. Maar de één kan natuurlijk beter uitleggen dan de ander. Een college aan eerstejaars moet vooral een aansprekend college zijn, dus daar wordt wel rekening mee gehouden.” BK