Staatssecretaris Zijlstra wil het niet helemaal aan de willekeur van hogescholen en universiteiten overlaten of studenten hun langstudeerboete vergoed krijgen bij zwangerschap, familieomstandigheden of bestuurswerk.

Dat zei de staatssecretaris 21 april in de Tweede Kamer tijdens de tweede helft van het debat over het verhoogde collegegeld voor langstudeerders. Twee weken terug sprak hij nog misprijzend over een motie van ChristenUnie-leider André Rouvoet, die een landelijke regeling bepleitte voor steun uit het zogeheten ‘profileringsfonds’ van universiteiten en hogescholen.

Zwangere studente

Rouvoet vroeg Zijlstra twee weken terug of een zwangere studente bij de ene instelling haar langstudeerboete kreeg vergoed, terwijl een studente aan een andere instelling pech zou hebben. Zijlstra bevestigde dat dit kon gebeuren. De ene student was immers de andere niet.

Goede aanvulling

Maar dat was toen. Bij nader inzien vindt Zijlstra de motie van Rouvoet toch een “goede aanvulling” op de wet, die aanvankelijk alleen een uitzondering maakte voor gehandicapte en chronisch zieke studenten. Hiermee kwam VVD’er Zijlstra ook het CDA tegemoet, dat gisteren al via Twitter zijn steun voor de motie bekend maakte.

Gelijkheid

De motie creëert meer gelijkheid tussen studenten in specifieke situaties, zonder te veel in te grijpen op instellingsniveau, vond Zijlstra. Instellingen blijven namelijk zelf verantwoordelijk voor het profileringsfonds.

Zelf kiezen

Zijlstra benadrukte opnieuw dat universiteiten en hogescholen zelf moeten kiezen of zij topsporters of bestuurders willen ondersteunen en daarop kunnen studenten hun keuze voor een instelling baseren. Dat gebeurt ook al, zei hij. HOP