Het Erasmus MC werd twee weken geleden getroffen door een storing in het elektronisch patiëntendossier. Vanaf vanochtend kwart voor acht is deze weer verholpen.

Artsen konden de gegevens van patiënten nog wel inzien, maar geen nieuwe gegevens in het elektronisch dossier invoeren. “Dat is natuurlijk heel lastig en kost veel tijd, omdat artsen alles handmatig bij moesten houden nadat ze een patiënt hadden gezien. Maar het heeft niet voor grote problemen gezorgd”, aldus Sylvia Marmelstein, persvoorlichtster van het Erasmus MC.

Voorzorgsmaatregel

De storing werd veroorzaakt doordat het systeem, dat het Erasmus MC zelf heeft ontwikkeld, moest worden geüpdate naar een nieuw systeem. Dit was al gedeeltelijk gebeurd, waardoor er tijdelijk op twee systemen tegelijkertijd werd gedraaid. Die twee communiceerden echter niet goed met elkaar, waardoor het geheel steeds trager werd. Uit voorzorg is het ziekenhuis toen overgestapt op handmatige registratie.

Gegevens bijwerken

Inmiddels is de storing verholpen en moeten de handmatig bijgehouden gegevens van de afgelopen twee weken in het systeem worden ingevoerd. “Om ervoor te zorgen dat het systeem niet overbelast raakt nu iedereen de gegevens wil bijwerken, gebeurt dit groepsgewijs. Afgelopen vrijdag zijn we daar mee begonnen en dat gaat gelukkig vrij snel.”

Geen specifieke problemen

Anonieme bronnen beweerden vrijdag 22 april in het Algemeen Dagblad dat de storing grote gevolgen had voor de zorg en veiligheid binnen het ziekenhuis. Deze geluiden zijn volgens Marmelstein echter niet naar bovengekomen in het ziekenhuis zelf. “De ziekenhuisleiding is voordurend op pad geweest om alles in de gaten te houden en er zijn bijenkomsten georganiseerd. Het was natuurlijk lastig, maar er hebben zich geen specifieke problemen voorgedaan.”

Overuren

Nu het gehele patiëntendossier is overgezet op één systeem, verwacht Marmelstein niet dat zich nog eens een storing zal voordoen. “Het ICT-team heeft de afgelopen twee weken overuren gedraaid. Alles is nu echt aangepast en draait goed.” Dagelijks maken zo’n 1.500 artsen, verpleegkundigen en andere medici gebruik van het systeem. BK