Op dinsdag 26 april doet Jerry de Knegt (25) samen met zijn medekandidaat Jurgen Dhaese mee aan het spelprogramma ‘Lingo’. Jerry is begin deze maand afgestudeerd in  bedrijfseconomie op de Erasmus Universiteit, maar heeft zich de afgelopen weken niet hoeven vervelen. “Ik kijk elke dag Lingo, dat is de beste manier om te oefenen.”

Hoe kwamen jullie op het idee om mee te doen aan Lingo?

Jerry de Knegt: “Mijn medekandidaat Jurgen zat samen met zijn ouders tv te kijken, toen zij met het idee kwamen. Hij vroeg mij om mee te doen en toen hebben we ons opgegeven. Een paar weken later werden we al uitgenodigd voor de selectiedag.”

Noem eens zes woorden met een ‘B’.

“Barium, Banaan. Uhh, dit is heel gemeen… Botert, Bontje, Boksen. Ben ik er al? Banaan is eigenlijk een heel slecht Lingowoord, omdat het maar drie verschillende letters heeft. En ‘botert’ mag je wel noemen, maar het zal nooit het goede woord zijn omdat het een werkwoordsvervoeging is.”

Hoe was de selectiedag?

“Druk, er waren zo’n 150 mensen. In de lift hadden we wat tips gevraagd aan de conciërge. Hij raadde ons aan om de woorden die je niet weet over te slaan, anders kost het teveel tijd. Eerst moesten we een kwalitatieve toets maken waarbij je woorden die al gedeeltelijk gespeeld waren moest afmaken. Ook moest je zes woorden met een bepaalde beginletter opschrijven. Je kreeg maar een minuut per opdracht. Tweederde van de deelnemers viel na deze toets al af. Daarna volgde een screentest. De uitslag hiervan hoorde we schriftelijk, dus ik weet niet waar ze toen op selecteerden.”

Maken jullie een goede kans de 26ste?

“Ik denk het wel. Sinds dat we besloten hebben om mee te doen kijk ik elke dag Lingo, dat is de beste manier om te oefenen. Ik weet het antwoord regelmatig eerder dan de kandidaten. Ook zijn we een woordenlijst aan het maken waarbij we van alle beginletters twee woorden zoeken waarin zoveel mogelijk verschillende klinkers voorkomen. Mijn medekandidaat heeft zelfs opgezocht welke klinkers het meest voorkomen in de Nederlandse taal.”

Hoeveel geld kunnen jullie winnen?

“Dat hangt er vanaf hoeveel woorden je raadt in de finale. Raad je één woord goed, dan kun je duizend euro winnen, en bij vijf woorden vijfduizend euro. Maar eerst moeten we de finale nog zien te halen. Mochten we winnen, dan gaan we samen op surfvakantie in Frankrijk.”

Hoe zijn de reacties van jullie omgeving?

“Er zijn eigenlijk twee verschillende reacties. Mensen reageren lacherig en vragen zich af waarom we daar in godsnaam aan mee gaan doen. Maar er zijn ook veel mensen die het heel vet vinden dat we ons echt hebben ingeschreven en door de selectie zijn gekomen. Naar de opnames mogen we 15 mensen voor in het publiek meenemen, maar dat is eigenlijk te weinig. Bijna iedereen wil mee om ‘groen!’ te roepen. Dus we hebben wel een selectie moeten maken.” BK

De Lingo-uitzending met Jerry de Knegt en Jurgen Dhaese zal 16 mei te zien zijn bij de TROS, om 19.00 op Nederland 1.