Uitzendbureau Studenttalent deed eind maart voor de tweede keer onderzoek naar de wensen van hbo- en wo-studenten, en starters op de arbeidsmarkt. Verrassend genoeg blijken die vrij traditioneel ingesteld op de werkvloer.

Slechts 27 procent van de 1.800 ondervraagden zegt graag thuis te willen werken. Bovendien heeft de meerderheid van hen het liefst een vaste werkplek en vaste werktijden. Thuiswerk wordt overigens niet helemaal uitgesloten: de voorkeur wordt dan gegeven aan een combinatie kantoor- en thuiswerk, waarbij de werknemer driekwart van de tijd doorbrengt op kantoor.

Het nieuwe werken

Het onderzoek van Studenttalent spreekt regelmatig over ‘het nieuwe werken’. Een veelbelovende term, maar waar staat het eigenlijk precies voor? In tegenstelling tot het ‘traditionele werken’ (dat wil onder andere zeggen: vaste werktijden en werkplek, vast dienstverband) zal er in de toekomst vaker flexibel gewerkt worden. Hieronder vallen bijvoorbeeld wisselende werktijden, thuiswerken en werken op projectbasis in plaats van in vaste dienst.

Belangrijk onderzoek

Studenttalent is van mening dat het voor bedrijven belangrijk is de potentiële werknemers te leren kennen, zodat ze talent tijdig binnen kunnen halen. Zeker in het kader van de aankomende krapte op de arbeidsmarkt – door vergrijzing en ontgroening – kan deze voorkennis volgens Studenttalent de concurrentiepositie van een bedrijf gunstig beïnvloeden.

TNS Nipo

In tegenstelling tot de starters van nu ziet 85 procent van de gemiddelde Nederlanders wél iets in het nieuwe werken. In oktober 2010 deed TNS Nipo, in opdracht van de overheid, een onderzoek onder 795 Nederlanders in de leeftijd van 18 tot 65 jaar. De voordelen die genoemd worden zijn dat er minder beroep op kinderopvang gedaan hoeft te worden en dat de ondervraagden denken dat dit files (gedeeltelijk) zal oplossen. Meer dan de helft van hen zou zelfs meer tevreden zijn over zijn baan wanneer hij of zij flexibel kan werken.

Studenten beginnen voorzichtig

Dorianne van Schaijk, loopbaanadviseur van de Erasmus Universiteit, bevestigt de resultaten van Studenttalent. “Studenten zijn toch vrij traditioneel in hun verlangens en keuzen. Veel studenten voelen zich wat onzeker in de eerste schreden van hun loopbaan. Mogelijk krijgen ze meer behoefte aan flexibiliteit naarmate hun carrière vordert.” MvB