Het afgelopen jaar maakte Rens van Rijn zich in de Universiteitsraad sterk voor de belangen van studenten. Vanaf 9 mei kan er weer gestemd worden, en ook dit jaar prijkt zijn naam op de kandidatenlijst. “Voor zover ik weet is dat de laatste jaren niet voorgekomen, maar ik vind het erg dankbaar werk.”

Zes vergadering per maand woont Van Rijn bij en daarnaast moeten er ook nog allerlei stukken worden gelezen. Zijn werk voor de U-raad kost hem, naast zijn studie Economie en Rechten, al snel een dag per week. Maar dat weerhoudt hem er niet van zich ook dit jaar kandidaat te stellen. “Ik vind het werk erg leuk en dankbaar, je kunt écht iets veranderen op de universiteit.”

Lange adem

Van Rijn heeft naar eigen zegge een lange adem. “Toen ik mijzelf vorig jaar verkiesbaar stelde, had ik een lijst met plannen gemaakt. Een deel daarvan is inmiddels verwezenlijkt, maar nog niet alles. Het komende jaar wil ik de rest van mijn plannen gaan waarmaken.”

Supermarkt op de campus

Mede dankzij Van Rijn is de Universiteitsbibliotheek sinds deze maand tot middernacht open. “Daar heb ik veel positieve reacties op gehad.” Ook kunnen studenten nu overal op de universiteit inloggen, dat was eerst niet het geval. “Het aantal studieplekken zal de komende jaren ook omhooggaan, en in 2012 komt er een supermarkt op de campus. Daarnaast kwam het Mr.drs.-Programma in gevaar doordat het straks lastig wordt om een tweede studie te volgen, maar dat is inmiddels gelukkig van de baan.”

Plannen voor komend jaar

De U-raad heeft volgens Van Rijn veel bereikt het afgelopen jaar. “We zijn erg kritisch geweest. De studentengeleding was dit jaar erg actief en betrokken, hopelijk is dat volgend jaar weer zo.” Komende jaar wil Van Rijn, als hij opnieuw gekozen wordt, de inschrijvingsprocedures versimpelen. “Nu moeten studenten zich drie keer inschrijven per vak: voor het tentamen, de werkgroep en de colleges. Veel lopen er hierdoor vertragingen op of moeten een boete betalen, één keer inschrijven moet straks voldoende zijn.” Ook wil hij dat het makkelijker wordt om tijdens je masterfase op uitwisseling te gaan. “De universiteit ziet dat graag, maar omdat alle faculteiten een ander beleid hanteren is het erg lastig.”

Lage opkomst

Van Rijn hoopt dat hij ook dit jaar gekozen zal worden, “maar verkiezingen – ook de verkiezingen voor de U-raad – zijn onvoorspelbaar”. Hoewel alle studenten en medewerkers mogen stemmen, is de opkomst elk jaar weer laag. Hij hoopt dat de U-raad de komende tijd meer zal gaan leven onder studenten. “Hopelijk herkennen studenten zich in mijn plannen en kan ik ze inspireren om straks te gaan stemmen.” BK

De verkiezingen voor de Universiteitsraad vinden plaats van maandag 9 mei tot woensdag 18 mei. De uitslagen worden op 19 mei bekend gemaakt.