In Nederland woont 64,5 procent van de studenten in een studentenhuis. Uitwonende studenten delen voorzieningen vaak met twee tot vier huisgenoten. Dat blijkt uit een landelijk onderzoek van Studenten.net onder 1051 studenten.

Zes procent van de studenten heeft zelfs meer dan twaalf huisgenoten. Zestig procent van de studenten eet wekelijks samen met huisgenoten. Zes procent eet zelfs dagelijks samen.  Bijna de helft van de studenten die op kamers wonen heeft een gezamenlijke woonkamer.

 

Hartje centrum

De prijs van een kamer is voor bijna vijftig procent van de studenten doorslaggevend bij de keus voor een kamer. De grootte van een kamer is voor 17,5 procent het belangrijkst, twaalf procent vindt de afstand van de kamer tot het centrum van de stad zwaarder wegen. Twee procent noemt leuke huisgenoten als belangrijkste criterium.

 

Thuis wonen

Een derde van de studenten woont nog bij hun ouders. Voor 36 procent is de hoofdreden hiervan dat het goedkoper is. Elf procent wil nog niet op zichzelf wonen en nog eens elf procent wil nog niet weg uit de eigen woonplaats vanwege vrienden en een bijbaan. 5,6 procent heeft nog geen kamer kunnen vinden.

 

Over het onderzoek

Van de respondenten is 66,5 procent uitwonend en 33,5 procent thuiswonend; 58 procent studeert aan het hbo, 39 procent aan het wo en drie procent volgt een studie aan het mbo. TL