Hoe zorg je ervoor dat je als leidinggevende serieus genomen wordt en ongewenst gedrag kunt veranderen in gewenst gedrag? Patricia Jansen vertelde er 14 april alles over tijdens de workshop Non-verbaal gedrag op de werkvloer.

Of zoals ze het zelf noemt: ‘manipuleren voor gevorderden’. Daarnaast leert ze de studenten meteen hoe je iemand kordaat afwimpelt in de bar, onder een boete uit komt en ruziemaakt met je geliefde.

Kleine groep

Twaalf studenten, negen meiden en drie jongens, zijn vandaag aanwezig bij de workshop, die wordt georganiseerd door de Erasmus School of History, Culture and Communication. Een ietwat lage opkomst, maar dat vind Patricia Jansen niet erg. “Ik heb juist liever een kleine groep, dan kan ik de studenten in mijn voorbeelden betrekken.”

Doordachte kledingkeus

Jansen is hoofddocent aan de Erasmus School of Economics en mede-eigenaar van het trainingsbureau Ardens Group. Vandaag is ze gehuld in een grijze taillerok tot over de knie, witte blouse en zwarte, lage hakjes. En dat is geen outfit die ze vanochtend zonder nadenken uit de kast heeft geplukt. “Zoiets onbenulligs als kleding kan je heel veel tijd en moeite schelen als je iets gedaan wilt krijgen. Als ik vandaag naar een bedrijf was gegaan, had ik er nog een jasje bij aangetrokken. Maar nu sta ik voor studenten, dus kan het ook zonder.”

Staring contest

Dat Jansen graag met voorbeelden uit de groep werkt wordt al snel duidelijk. Vooral de mannen moeten het ontgelden. Zo daagt ze Tjeerd uit voor een staring contest, waarbij hij het weet vol te houden om niet weg te kijken. “Maar je boog wel naar achteren!” aldus een oplettende medestudent.

Niet teveel lachen

Even later moet Frank het ontgelden. “Je lacht te veel”, aldus Jansen. “Je zou heel geschikt zijn om beginnende stagiairs te begeleiden, want je bent vriendelijk en hebt eindeloos geduld. Maar als leidinggevende zal ik je niet aannemen.”

De bitch uithangen

Tijdens de workshop wordt vooral ingegaan op de vraag hoe je als vrouw goed overkomt als leidinggevende. Volgens Jansen zijn vrouwen vaak te aardig, en als ze merken dat dat niet werkt, gaan ze juist de bitch uithangen. Iemand die het volgens Jansen wél goed doet, is voorzitter van het College van Bestuur, Pauline van der Meer Mohr. “Ze heeft een houding van ‘don’t fuck with me’, maar is tegelijkertijd ook vrouwelijk.”

Ken ik jou niet ergens van?

Hoewel de workshop eigenlijk over non-verbaal gedrag op de werkvloer gaat, legt Jansen ook uit hoe je de strategieën in je privéleven toe kunt passen. “Stel, je zit in een bar, en er komt zo’n freak naast je zitten met de vraag ‘ken ik jou niet ergens van?’. Veel vrouwen proberen hem dan af te wimpelen met een beleefde ‘nee hoor’, en lachen er ondertussen lief bij. De man denkt doordat je lacht, dat je juist wél interesse hebt en luistert niet meer naar wat je zegt.”

Effectief ruziemaken

En dus kun je de man beter één arrogante blik toewerpen en je van hem afdraaien, dan is de boodschap wel duidelijk. Hetzelfde geldt volgens Jansen voor ruziemaken met je geliefde. “Vrouwen hebben de neiging om te gaan lachen als ze iets vervelends te vertellen hebben. Niet doen! Mannen nemen je niet serieus.”

Uitloop

De manier waarop Jansen de herkenbare situaties naspeelt zorgt voor de nodige hilariteit onder de studenten. Dat de workshop een halfuurtje uitloopt vinden ze dan ook niet erg. En of ze er iets aan hebben gehad? “Ik stond net in de pauze even buiten te roken, en dacht bij iedereen die voorbijliep gelijk ‘jij bent zo’n type, en jij juist niet”, aldus Tjeerd, student geschiedenis. “Ik denk dat iedereen wel iets aan deze workshop heeft.” BK