Ruim honderd basisschoolleerlingen in de leeftijd van 9 tot 12 jaar zaten donderdagmorgen klaar voor hun eerste college psychologie in collegezaal CB-61. Dit college valt binnen de lesreeks ‘Ons briljante brein’, dat voortkomt uit het Wetenschapsknooppunt; een samenwerkingsverband tussen twintig basisscholen en de Erasmus Universiteit. De universiteit wil hiermee onder meer kinderen al jong in contact brengen met wetenschap.

Op je negende naar de Erasmus Universiteit lijkt wat vroeg, maar toch zit Fabiënne vandaag voor het eerst in de collegebanken. Ze heeft een college psychologie en wordt verwelkomd door professor Henk van der Molen in traditionele toga, of ‘zwarte jurk’ zoals hij hem zelf gekscherend noemt.

De start van het wetenschapsknooppunt in maart 2010

Wat is een pedel

De kinderen zitten op het puntje van hun stoel als Van der Molen vertelt over de geschiedenis van de universiteit, de toga en de pedel. Hij drukt hen vervolgens op het hart om later vooral een studie te kiezen waar hun interesse ligt. Hier draait het vandaag immers om: het stimuleren van nieuwsgierigheid en hier vervolgens iets mee doen. Zeker in de regio Rotterdam is dit stimuleren van groot belang, omdat het opleidingsniveau hier relatief laag ligt. Verder wil de universiteit via het Wetenschapsknooppunt haar zichtbaarheid in de regio vergroten.

Positieve feedback

Na afloop van de lesreeks hoopt de universiteit het project uit te kunnen breiden met andere basisscholen dan de huidige twintig. De verwachtingen zijn in elk geval hooggespannen. Sandra van Beek, projectsecretaris: “Vrijwel alle feedback is erg positief. Eén school meldde zelfs dat ze de kinderen zagen groeien.”

Wie zijn slimmer: olifanten of mensen?

Terug naar het college. Wanneer de pedel binnenkomt met haar staf en ‘hora est’ zegt, is het tijd voor de professor om plaats te maken. Het woord is aan Jacqueline Schenk, die begint met een klein geheugentestje: de kinderen krijgen plaatjes te zien die ze moeten onthouden. Aan het eind van het college vraagt ze hen welke hiervan ontbreken op de tweede afbeelding die ze toont.

Tijdens het college vraagt ze de kinderen veel en die reageren hier enthousiast op. De vraag over de intelligentie van olifanten versus die van mensen maakt een discussie los. Sommige kinderen redeneren dat olifanten slimmer zijn omdat zij zonder aanwijzingen de weg kunnen vinden. Anderen kiezen voor de mens, die de weg al gevonden heeft dankzij het navigatiesysteem.

Enthousiast

“De kinderen pikten snel informatie op en redeneerden zelfstandig”, zegt Schenk na afloop van het college. Ze vindt de kinderen geweldig, slim en is enthousiast over het feit dat ze niet bang zijn om vragen te stellen. Fabiënne heeft genoten van haar eerste college. Verlegen glimlachend zegt ze dat ze het erg leuk vond, net als haar medestudent in de dop Rowan (11). Daarna lopen ze snel door richting de sportzaal. Onder leiding van topsporter Christiaan van der Vaart gaan ze meedoen aan een academische ren-je-rot quiz. MvB

Meer informatie over het Wetenschapsknooppunt vind je hier.