Een lage opkomst, maar strijdbaar. Dat was de conclusie gisteren na de laatste ‘grote’ protestactie tegen het onderwijsbeleid van het kabinet. Ongeveer vierhonderd studenten protesteerden op Het Plein in Den Haag tegen de langstudeerboete en bezuinigingen in het hoger onderwijs.

De studenten zijn 12 april met een stuk minder man aanwezig dan tijdens het protest op 21 januari; toen stonden er zo’n 15.000 actievoerders op het Malieveld. Ché Brandes-Tuka van de Erasmus Universiteit is er wel weer bij, samen met een aantal studenten en twee alumni. “De reden dat er nu een stuk minder studenten zijn, is omdat deze actie is georganiseerd door kleinere comités, ze weten nog niet goed hoe ze landelijk veel studenten kunnen mobiliseren”, aldus Brandes-Tuka. “Of misschien zijn veel studenten demonstratiemoe, maar daar geloof ik eigenlijk niet in.”

Oppositie

Rond half één gaat het officiële programma van start. Presentator Sjaak Bral praat de dag aan elkaar en grapt dat het Binnenhof de grootste probleemwijk van Nederland is. Jeroen van der Starre, filosofiestudent aan de EUR en organisator van Studenten in Aktie, moedigt de studenten aan om zich te blijven verzetten tegen de plannen. “Het kabinet heeft nog lang niet gewonnen, dus we gaan door tot de plannen van tafel zijn!”

‘Langstudeerboete komt er niet’

Ook vier leden van de oppositie zijn aanwezig om de studenten een hart onder de riem te steken. Kamerleden Boris van der Ham (D66), Jesse Klaver (GroenLinks), Tanja Jadnanansing (PvdA) en Jasper van Dijk (SP) spreken de studenten vanaf het podium toe. Van Dijk belooft hen dat de langstudeerboete er niet zal komen, iets waar veel studenten niet zo zeker van zijn. “Als het juridisch niet haalbaar blijkt te zijn, verzinnen ze vast wel een manier waardoor de boete wél ingevoerd kan worden”, aldus een student van de UvA.

Rijke ouders gezocht

Even later trekken de studenten in een optocht door de straten van Den Haag. De ME is aanwezig en ook de politie loopt mee, maar ingrijpen is niet nodig. Door de lage opkomst kunnen veel studenten een van de uitgedeelde borden dragen. ‘Oprutte! Wij gaan de crisis niet betalen’, ‘Investeer in Onderwijs’ en ‘Belast de rijken, tel uit je winst’ moeten hun standpunten extra duidelijk maken. Sommige zijn creatiever geweest; op een groot spandoek prijkt de tekst ‘Mark tegen Geert: houd jij ze dom, dan houd ik ze arm’. Een meisje laat via haar bord weten dat ze per 1 september op zoek is naar een stel rijke ouders.

Coalitie

Als de studenten terugkeren op het plein zijn er twee leden van de coalitie aanwezig om hen toe te spreken. Sander de Rouwe van het CDA en Anne-Wil Lucas-Smeerkerk van de VVD durven het aan om op het podium uit te leggen waarom de bezuinigingen wel nodig zijn. Maar hier hebben de studenten geen boodschap aan. Handen die een kwaak-gebaar maken worden de lucht in gestoken en door het boegeroep zijn de Kamerleden haast niet te verstaan.

Strijdbaar

Jeroen van der Starre sluit de dag af met de mededeling dat de strijd nog lang niet verloren is en er acties zullen blijven volgen. Sjaak Bral roept alle studenten op om donderdag tijdens het Tweede Kamer debat over de langstudeerboete op de publieke tribune plaats te nemen, iets wat veel studenten een goed idee lijken te vinden. Als de dag ten einde is, is Brandes-Tuka wat teleurgesteld over het aantal studenten dat is komen opdagen. “Ik had gehoopt dat er toch nog zo’n duizend studenten zouden komen, dat is niet gebeurd. Maar strijdbaar zijn ze wel, dat is goed om te zien.” BK