Studenten culturele en maatschappelijke vorming van de Hogeschool Rotterdam hebben vanochtend een aantal van de liften op het Museumpark bezet. Hiermee protesteren zij tegen de bezuinigingen in het hoger onderwijs.

Met de bezetting hopen de actievoerders het signaal af te geven dat de bezuinigingsplannen desastreuze gevolgen hebben voor de kenniseconomie en daarom onacceptabel zijn. De actievoerders willen de actie tot 10.00 uur laten duren. “We willen hiermee extra aandacht vragen voor de landelijke demonstratie van aanstaande dinsdag in Den Haag”, zegt Donovan Claessen, een van de actievoerders, op de website van Profielen.

EUR-studenten gaan ook protesteren

Ook studenten van de Erasmus Universiteit maken zich op voor de demonstratie op 12 april. Che Brandes-Tuka is zo’n beetje de ‘leading man’ van de groep actievoerders op de EUR. Hij verwacht dinsdag minstens duizend man in Den Haag, maar via social media probeert hij dat aantal nog flink op te schroeven.

Oppositie roept studenten op te komen

Wellicht helpt de YouTube-video, waarin kamerleden van oppositiepartijen PvdA, SP, GroenLinks en D66 oproepen tot protest, studenten over de streep. “Hoe meer studenten komen protesteren, hoe groter de kans dat de regering het plan moet intrekken”, zegt SP-kamerlid Jasper van Dijk in het filmpje. Volgens de oppositie worden vooral ambitieuze studenten door de maatregelen getroffen.

Debat half april

De Tweede Kamer debatteert half april voor de laatste keer over de langstudeerwet van staatssecretaris Zijlstra. Wie meer dan een jaar studievertraging oploopt gaat – als het kabinet zijn zin krijgt – bijna vijfduizend euro collegegeld betalen. Die maatregel moet per 1 september ingaan en geldt ook voor de huidige studenten die al studievertraging hebben opgelopen.

500 studenten komen al

De demonstratie op het Plein in Den Haag wordt georganiseerd door Studenten in actie. Op Facebook-pagina geven tot nu toe vijfhonderd studenten aan dat zij zullen komen demonstreren. Maar er zijn er ook tientallen die laten weten dat ze niet kunnen komen vanwege tentamens of stage.

Malieveld

In januari stonden twintigduizend studenten op het Haagse Malieveld om de staatssecretaris ervan te overtuigen zijn plannen van tafel te halen. Ook hoogleraren protesteerden, maar het leverde vooralsnog niets op. LJ/HOP