Zie jij de advocatuur als brallerige hockeywereld waar je als Rotterdamse rechtenstudent niet tussen past? Een advocatencoach kan je een reëel beeld geven, zodat je beeld wellicht verandert.

Tweede- en derdejaars rechtenstudenten van de Erasmus Universiteit kunnen zich tot 22 april opgeven om voor een jaar gecoacht te worden door een advocaat. Het project heet ‘advo-coaches’ en is opgezet door de Nederlandse Orde van Advocaten. Samen met de Vrije Universiteit in Amsterdam doet de Erasmus School of Law (ESL) mee aan een proef om te kijken of dit project een reëler beeld kan geven van de advocatuur en of het de kloof tussen studie en beroep kan dichten.

Bier drinken op de vrijmibo

Volgens de decaan van de ESL, Maarten Kroeze, weet een student lang niet altijd hoe de advocatenwereld eruit ziet, bijvoorbeeld omdat die de eerste in het gezin is die gaat studeren, of omdat hij of zij geen juristen kent. “Studenten kunnen bijvoorbeeld op de advocatuur afknappen als zij het beeld hebben dat er op vrijdagmiddag ontzettend veel bier wordt gedronken. Pas ik wel bij die club, vragen ze zich dan af.” Het is dan aan de advo-coach om dit beeld te weerleggen of te nuanceren als daar aanleiding voor is.

Tijdens het begeleidingsjaar kunnen de studenten bovendien uitvinden of het werk hen überhaupt aanspreekt, of ze zich thuis voelen bij een groot of klein kantoor, en hoe ze zich tijdens hun studie al optimaal kunnen voorbereiden op de advocatuur.

Flexibel

Hoe de coaches hun taak aanpakken, mogen ze zelf bepalen. Als voorbereiding krijgen de advocaten in een middag in mei de beginselen van coaching voorgeschoteld en krijgen ze tips. Jan Pas, advocaat en partner bij het Haagse kantoor Pels Rijcken, wordt coach en laat zijn aanpak afhangen van wat zijn studenten – drie of vier – willen weten. “Ik wil flexibel met hun wensen omgaan, maar ik zou ze zeker eens willen meenemen naar de vrijdagmiddagborrel op ons kantoor of naar een afspraak buiten de deur.

Master kiezen

Schakelstudent Madhvi Adhien (26) wil door de advo-coach de deur naar de advocatuur vast open zetten. Ze is er al zeker van dat deze tak van sport bij haar past. Samen met haar coach wil ze daarom vooral kijken naar welke masterkeuze verstandig is en hoe ze zich het beste kan profileren bij de advocatenkantoren. “Het advies en de ervaringen van iemand uit de praktijk zijn daarbij waardevol denk ik.”

Vissen naar talent

Studenten kunnen er dus hun voordeel mee doen, maar dat geldt ook voor de advocatenkantoren, want zij komen in contact met studenten. Jan Pas zal zijn functie als coach daarom zeker benutten om talent te vinden. Kroeze voegt hier aan toe dat de advocatenkantoren via een coach beter kunnen inschatten hoe zij studenten kunnen bereiken en interesseren voor het vak en voor hun kantoor. Hij geeft een simpel voorbeeld: “Serveer tijdens een inhousedag niet alleen maar broodjes ham en broodjes salami als je weet dat de huidige studentenpopulatie zo divers is dat een aanzienlijke hoeveelheid studenten geen varkensvlees eet.”

Meld je aan

Sinds 31 maart, toen het project advo-coaches werd afgetrapt tijdens het seminar ‘Kennismaken met de toga’, hebben 25 rechtenstudenten van de EUR zich opgegeven. Dat lijkt niet veel in vergelijking met de 108 aanmeldingen op de VU, maar – eerlijk is eerlijk – daar loopt in de inschrijfperiode al langer. Daartegenover hebben zich 61 advocaatcoaches gemeld van diverse kantoren uit de regio Rotterdam en Amsterdam. Het is nog onduidelijk of de coaches al in juni of pas in september aan de slag gaan. LJ

Meld je aan voor een advo-coach!