Geen plastic flessen meer gebruiken of wat vaker op de fiets naar de campus. Met 25.000 Acts of Green wil GreenEUR alle studenten en medewerkers van de Erasmus Universiteit hun steentje bij laten dragen aan het milieu. Door grote en kleine acts moet de EUR de meest duurzame universiteit van Nederland worden.

Geïnspireerd op Billion Acts of Green, een campagne van Earth Day Network, heeft GreenEUR het initiatief op vrijdag 1 april gelanceerd. De bedoeling is dat iedereen op de universiteit – in totaal zo’n 25.000 studenten en medewerkers – een eigen green act doet. De eerste green act was de ‘eco-toga’ van prof.dr. Gail Whitman, die zij droeg tijdens haar oratie op 1 april.

Samen douchen

Marc Overgaauw zit in het bestuur van GreenEUR en leidt het project. “De gedachte is dat als iedereen een beetje goed doet, dat uiteindelijk een groot effect zal hebben. Dat kan al beginnen met het dichtdraaien van de kraan tijdens het poetsen van je tanden.” Maar er zijn meer makkelijke manier om je steentje bij te dragen. Op de Facebook-pagina van het project kan gestemd worden op een aantal initiatieven, zoals dubbelzijdig printen, samen douchen en eens per week vegetarisch eten.

CO2-neutrale pc’s

Daarnaast heeft GreenEUR ook grotere acts in gedachten. Zo zouden ze graag zien dat er CO2-neutrale computerruimtes worden geïmplementeerd. “Er staan misschien wel duizend computers op de universiteit, dat zal dus een enorm verschil maken”, denk Overgaauw. Daarnaast wordt er ook nagedacht over een duurzaam cateringconcept. “Maar doordat er net een nieuwe cateraar is, is dat een beetje lastig. We zijn wel van mening dat het allemaal een stuk duurzamer kan.”

Milieubewust bestuur

De universiteit ondersteunt het initiatief in ieder geval. Voorzitter van het College van Bestuur, Pauline van der Meer Mohr, wil bijvoorbeeld zo snel mogelijk een papierloze kantooromgeving realiseren. Directeur van het EFB, Kees Lansbergen, verzekert dat de universiteit in 2013 meer bomen zal tellen dan voor de verbouwing. En rector magnificus Henk Schmidt is van plan om in zijn nieuwe huis de verwarming niet hoger dan achttien graden Celsius te zetten en een tuin te creëren die weinig water nodig heeft. BK

Nog op zoek naar je eigen act of green? GreenEUR is vanaf 16 april op zoek naar een nieuw bestuur. Meer informatie volgt binnenkort op de website.