Een paar dagen eerder nam hij nog alle operaties in Libië over, maar donderdag 31 maart opende NAVO-secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen de EFR-Business week op de Erasmus Universiteit.

Libië

Vergezeld door acht bodyguards ontving Rasmussen uit handen van de voorzitter van de EFR de World Leader Cycle Award en vertelde hij over zijn werk voor de NAVO.

Uiteraard kwam Libië uitgebreid aan bod, zowel in zijn praatje als tijdens het vragenrondje. Hoewel moderator Steven van Eijk van tevoren benadrukte dat echt álles gevraagd mocht worden, waren de vragen aan Rasmussen niet veel kritischer dan waarom de NAVO in andere landen niet in actie komt. Na een aantal vragen gaf Van Eijk de studenten een voorzetje: “Heeft niemand gister het nieuws gezien? Iets met ons ministerie van Defensie…” Maar onder de studenten was hier kennelijk weinig interesse voor.

Dr. Jakob Kellenberg en Anders Fogh Rasmussen (foto: Menno van Leeuwen)

Alles is leuk

Waar een student wel benieuwd naar was, was waar Rasmussen zijn stropdas – een simpele rode – had gekocht. Hoewel hij dat niet meer wist, kon hij wel vertellen dat hij morgen een groene om gaat doen. “Als ik twee dagen achter elkaar dezelfde stropdas draag, begint dat mensen op te vallen; dan denken ze dat ik geen andere heb.”

Een ander was vooral benieuwd naar zijn volgende carrièremove, maar daar bleek Rasmussen nog helemaal niet mee bezig te zijn. Ook op de vraag wat hij het leukst en minst leuk aan zijn werk vindt, kwam geen spannend antwoord. Hij vindt namelijk álles leuk.

Rode Kruis

Na Rasmussen ontving ook Dr. Jakob Kellenberger, president van het Rode Kruis, een World Leader Cycle award. De andere gasten waren Ray Zahab (een ‘ultramarathon’ atleet), Eveline Raymans (directeur van Tony Chocolonely) en Richard Newman (oprichter en CEO van UK Body Talk). De EFR-Business Week duurt nog tot 7 april. BK