Talitha Muusse (19) is tweedejaars bestuurskunde en doet mee aan de student of the year-verkiezing van studenten.net. Ze vindt het geen probleem om haar looks in de strijd te gooien.

Waarom meldt iemand zich aan voor een beauty contest?

“Mensen mogen wel zien wie ik ben, vind ik. Ik heb dit nog nooit eerder gedaan en ik wist eerst niet dat het bestond. Via twitter attendeerde iemand me erop. Uiteindelijk heb ik op de laatste dag gereageerd.”

Is het een vleeskeuring, of speelt je intelligentie ook nog een rol?

“Ik hoop een combinatie. In de eerste ronde kan het publiek stemmen, dus dan zal het vooral om uiterlijk gaan. Maar tijdens de finale, in Ahoy, moet je ook andere talenten laten zien. Zingen of dansen bijvoorbeeld, en je krijgt kennisvragen en debatten.”

Wat is jouw talent?

“Zingen. Ja, als ik iets moet kiezen is dat het wel. Debatteren en presenteren gaat ook goed, ik zou zelfs stand-up comedy kunnen proberen – ik vind het leuk om op het podium te staan. Maar met die kennisvragen komt het ook wel goed hoor.”

Je foto’s staan nu op internet. Ben je niet bang dat mensen een verkeerd beeld van je krijgen als ze je in bikini zien? Een toekomstige werkgever bijvoorbeeld?

“Als het hierover gaat vind ik Nederlanders wel heel erg terughoudend hoor. Ik ben zelf half Peruaans. Mensen vinden uiterlijk oppervlakkig, het wordt als slecht gezien als je er mee te koop loopt. Maar ik vind er niets verkeerds aan. En als mijn toekomstige werkgever er moeilijk over doet dat ik in mijn studententijd aan een beauty contest heb meegedaan, dan wil ik niet eens voor hem werken. Zo kortzichtig.”

Direct stemmen op de student van het jaar kan vanaf 16 april.