Steevast worden ze de ‘nieuwe’ Oude Vier van Skadi genoemd: Thijs van Luijk, Hugo van Velzen, Yorick Wilton en Tim Smulders. Als opvolgers van de succesvolste Oude Vier uit de geschiedenis van Skadi, de Rotterdamse studentenroeivereniging, voelen zij druk om goed te presteren op de Varsity op 10 april.

Met de verse Oude Vier treedt een nieuwe generatie Skadianen op de voorgrond. “Retemooi dat wij dat zijn!”, flapt Van Velzen eruit door de telefoon. De roeiers hebben een sterk voorbeeld, want hun voorgangers – Roel Haen, David Kuiper, Mitchel Steenman en Olaf van Andel – wonnen de afgelopen vijf jaar het koningsnummer van de Varsity.

Veel leren

De oude garde is nog nauw betrokken bij de nieuwe jongens, wat Van Velzen zeer waardeert. “De afgelopen tijd hebben we veel met hen geroeid. We kunnen veel leren van hun ervaringen.” Momenteel trainen de jongens samen met stuurvrouw Inger-Elze de Langen elf keer per week om alle puntjes op de ‘i’ te zetten.

Stap te ver

Uiteraard gaat de Oude Vier op 10 april voor de winst, maar realistisch is het niet. Van Velzen verwacht dat Nereus uit Amsterdam en Gyas uit Groningen sterke tegenstanders worden. Hij ziet de Varsity daarom vooral als het startpunt van een langlopend plan om uiteindelijk net zo goed te worden als hun voorgangers. “Hopelijk zijn we over een paar jaar sterk genoeg om mee te spelen om de knikkers.” Ook Skadi-preses Maurits van Heijst denkt dat de overwinning nog een stap te ver is, maar hij zou al tevreden zijn als de nieuwe ploeg eindigt bij de beste zeven.

Jeneverdoop

Om het lot op de Varsity een handje te helpen, wordt de nieuwe boot een dag ervoor officieel gedoopt met een fles jenever, het huisdrankje van Skadi. Eerder besprenkelde rector Henk Schmidt de boot hier al mee tijdens de laatste Dies Natalis in november. Ook zal de vorige Oude Vier op 9 april symbolisch het stokje overdragen aan de nieuwe generatie. LJ