Het wordt makkelijker en goedkoper om leegstaande kantoren tot studentenwoningen te verbouwen. Minister Donner van Wonen gaat de regels aanpassen vanaf 2012.

De gemeente Rotterdam gaf eerder al aan dat het makkelijker moet worden om leegstaande kantoorpanden in te richten als studentenwoningen. Op dit moment staat zo’n 320.000 m2 aan kantoorruimte leeg in Rotterdam. De komende jaren zijn er landelijk 60.000 studentenkamers nodig. Zo’n 20 procent van de leegstaande kantoren komt in aanmerking voor bewoning.

Strenge wetgeving

Door de strenge wetgeving is het nu nog moeilijk om studenten in kantoorpanden te vestigen. Wendy Schellens van DTZ Zadelhoff geeft dit in Erasmus Magazine 15 al aan: “Het zou alleen maar goed zijn als dit mogelijk wordt gemaakt, maar de wetgeving laat het helaas nog niet echt toe. Er worden allerlei eisen gesteld, tot de plafondhoogte aan toe.” Hierdoor is het nu vaak goedkoper de leegstaande kantoren te slopen.

Nieuwe regelgeving

De nieuwe regelgeving moet daar verandering in brengen. Studentenhuisvesters pleiten daar al een tijdje voor, zegt Vincent Buitenhuis van kenniscentrum studentenhuisvesting (Kences). “Kantoorpanden uit de jaren zeventig voldoen niet aan de nieuwste regel voor oppervlakte en plafondhoogte. Maar daar hebben studenten over het algemeen geen problemen mee.”

Nationaal akkoord

Studentenhuisvesters, universiteiten, wethouders en de LSVb werken momenteel aan een ‘nationaal akkoord’ voor studentenhuisvesting. Minister Donner zal volgende maand laten weten of er huurtoeslag kan komen voor onzelfstandige woonruimte. In juni komt hij met een analyse over de knelpunten in de studentenhuisvesting. De gemeente Rotterdam presenteert naar verwachting half april plannen om studentenhuisvesting in kantoorpanden makkelijker te maken. HOP/BK