Een dertigtal Nijmeegse studenten heeft vanochtend de Erasmustoren van de Radboud Universiteit bezet. De politie heeft rond 12 uur een eind gemaakt aan de bezetting van het gebouw. Twee studenten zijn daarbij gearresteerd. De bezetters eisten dat het universiteitsbestuur publiekelijk afstand neemt van de kabinetsplannen voor het hoger onderwijs.

Pas nadat het College van Bestuur een half uur met de bezetters had overlegd, en hun drie maal gevraagd was hun actie te staken, werd de politie ingeschakeld, zegt de woordvoerder van de universiteit. Na nog een waarschuwing vond de ontruiming plaats.

Niet aan het werk

Het personeel van twee faculteiten en van de afdeling personeelszaken kon niet aan het werk. Bovendien waren de liften afgezet en de nooduitgangen geblokkeerd, waardoor er volgens hem een gevaarlijke situatie was ontstaan.

CvB moet afstand nemen van plannen

Reden voor de bezetting was dat het kabinet de bezuinigingen in het hoger onderwijs op de studenten afwimpelt. En de universiteiten doen daaraan mee, zegt de woordvoerder van de studenten, Stas Uittenbogaard. “In een onlangs uitgelekte notitie van de universiteitenvereniging werden voorstellen gedaan om ook de bezuinigingen op de universiteiten te verhalen op de langstudeerders. Ook daar moet het bestuur afstand van nemen.” De universiteitswoordvoerder begrijpt deze stelling niet, want de Radboud Universiteit heeft zich de laatste tijd juist vaak kritisch uitgelaten over het kabinetsbeleid.

Studentassessor gewenst

In één moeite door eisten de studenten ook meer invloed op de besluitvorming binnen de Nijmeegse universiteit. “Docenten hebben op faculteiten meer stemrechten dan studenten, dat is gek.” Verder willen ze een studentassesor, een afgevaardigde die bij de vergaderingen van het universiteitsbestuur aanwezig is en mag meebeslissen. “Die kan dan ook de besprekingen met de VSNU in de gaten kan houden.” HOP

Lees een kort interview met collegevoorzitter van de Radboud Universiteit, Roelof de Wijkerslooth

Lees de blog van de bezetters