Koorts en een pijnlijke en opgezwollen wang. Bof is een zeer besmettelijke infectieziekte met in uitzonderlijke gevallen vervelende gevolgen. Sinds 2009 zou er sprake zijn van een bofepidemie onder studenten. Is het echt zo ernstig?

Je spreekt van een epidemie wanneer er meer ziektegevallen dan normaal zijn en dat is volgens de GGD zeker het geval: in Nederland sinds december 2009 ruim 650 gevallen. In de regio Rotterdam-Rijnmond gaat het om enkele studenten.

Onder de dertig

“In 85 procent van de gevallen in Nederland zijn het mensen onder de dertig jaar”, zegt een woordvoerder van de GGD. “Daarom hebben we vorig jaar via een persbericht de universiteiten en studentenverenigingen gewaarschuwd.”

Ziekenhuis

De meeste kinderen in Nederland worden ingeënt tegen bof als ze veertien maanden en negen jaar zijn. Een extra vaccinatie op latere leeftijd is mogelijk. Die kost Euro 17,50 bij de GGD. Maar is het nodig, hoe gevaarlijk is de bof? In totaal kregen van de 650 gevallen ruim 50 personen een complicatie en werden 11 personen opgenomen in het ziekenhuis. Het ging dan vaak om een ontsteking van de teelbal. “De kans op hersenvliesontsteking en onvruchtbaarheid bij mannen is aanwezig, maar gelukkig zeer klein,” zegt de woordvoerder van de GGD.

Onregelmatig leven

Huisarts Bernadette van Doorn heeft, net als andere huisartsen in Rotterdam, de laatste maanden niet veel bofgevallen in haar praktijk gezien, maar ze kan zich wel voorstellen dat het onder studenten vaker voorkomt: “Ze leiden vaak een onregelmatig leven en dat is slecht voor de weerstand. In studentenhuizen verspreiden virussen zich snel, dat geldt ook voor griep en pfeiffer.” TL