Docenten aan de Radboud Universiteit in Nijmegen zijn de draadloze internetverbinding tijdens colleges liever kwijt dan rijk. Op de Erasmus Universiteit hebben maar weinig mensen problemen met Wi-Fi.

Terwijl collega’s in Nijmegen klagen dat studenten onrust veroorzaken door te gamen en filmpjes te kijken tijdens colleges, heeft in Rotterdam bijna niemand hier last van. Studenten en docenten merken wel dat niet iedereen tijdens colleges alleen de slides bekijkt, maar zien dit niet als een groot probleem.

Frustrerend

“Van pratende medestudenten heb ik veel meer last. Ze zouden docenten beter ‘hoe houd ik orde’-cursussen kunnen geven dan Wi-Fi in collegezalen afschaffen, dat is veel belangrijker”, aldus student bedrijfseconomie Dirkjan Luijendijk. Maar als iemand twee rijen voor je de hele tijd op Facebook zit kan dit volgens Hannah Suetfeld, studente International Bachelor Communication and Media best frustrerend zijn. “Dat vind ik erg afleiden, dan denk ik: Ga lekker naar huis!”

Handig

Wi-Fi uitschakelen in de collegezalen, zoals de docenten in Nijmegen het liefst zouden zien, is geen oplossing. “Het is juist ontzettend handig dat je de slides van colleges kunt downloaden, dat kan niet meer als je geen internet hebt”, aldus bedrijfskunde studente Rohini Moenesar.

Nooit last

Docent aan Rotterdam School of Management Ben Bode vindt Wi-Fi tijdens colleges ook geen probleem. “Natuurlijk zitten veel studenten met een laptop in de collegezaal, en wat ze daar precies op doen, weet ik ook niet. Ik ga er vanuit dat ze de slides van het college bekijken, maar misschien ben ik daar te naïef in. Tijdens de hoorcolleges heb ik er in ieder geval nooit last van.”

Geen klachten

Tijdens responsiecolleges heeft Bode een enkele keer gemerkt dat studenten met iets anders bezig waren. “Toen heb ik er wel iets van gezegd, maar ik zie het niet als een probleem. In de U-raad zijn er nog geen klachten over geweest en ook collega’s hoor ik er nooit over.” BK