Wetenschappers van het Erasmus MC hebben berekend hoeveel doden in de periode 1970-2010 in Nederland zijn voorkomen dankzij preventieve maatregelen. Dit is de top tien:

1.  minstens 6.900, dankzij bestrijding tabaksgebruik.

2.  3.000, dankzij opsporing en behandeling hoge bloeddruk.

3.  1.500, dankzij verwijdering transvetzuren uit voeding.

4.  1.000, dankzij verhoging veiligheid inzittenden auto’s.

5.  1.000, dankzij verhoging veiligheid overige verkeersdeelnemers.

6.    750, dankzij verlaging cholesterol met statines.

7.    700, dankzij bevolkingsonderzoek borstkanker.

8.    500, dankzij vaccinatie tegen griep.

9.     175, dankzij bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker.

10.   170, dankzij preventie van wiegendood.

Jaarlijks

De onderzoekers van de afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg beoordeelden van 22 preventieve maatregelen hoeveel mensenlevens deze elk jaar in Nederland hebben gespaard. Ze concludeerden dat er jaarlijks minstens 16.000 sterfgevallen en honderdduizenden ziektegevallen voorkomen worden. De onderzoekers hebben hun bevindingen gebundeld in het boek ‘Successen van preventie’.

Riolering en inentingen

Professor Johan Mackenbach, hoofd van de afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg: “De aanleg van drinkwaterleiding en riolering rond 1900, en de invoering van vaccinaties tegen kinderziekten rond 1950, hebben heel veel ziekte- en sterfgevallen voorkomen. Maar of met preventie ook in de laatste tijd nog successen zijn behaald, was bij gebrek aan een eigentijds overzicht niet bekend.”

Minder roken

De bestrijding van tabaksgebruik zorgde voor de preventie van de meeste sterfgevallen en zieken: minder roken heeft geleid tot veel minder hartinfarcten en gevallen van longkanker. Ook opsporing en behandeling van hoge bloeddruk en betere verkeersveiligheid door bijvoorbeeld de bromfietshelm en de aanleg van rotondes schelen jaarlijks duizenden doden en tienduizenden ziektegevallen.

 

Niet sexy

Mackenbach: “Preventie lijkt niet zo sexy, maar is wel ongelooflijk belangrijk voor onze gezondheid. Nog steeds is zeker de helft van het aantal ziekte- en sterfgevallen in Nederland vermijdbaar.” Maar dat gaat volgens hem alleen lukken als we blijven investeren in preventie, en niet al ons geld aan genezing van ziekten uitgeven. EUR/ TL