Gehuld in een echte toga mochten vier rechtenstudenten donderdagmiddag even voelen hoe het is om advocaat te zijn.

In de rechtbank Rotterdam speelden zij een rechtszitting na voor een panel van prominente leden van de advocatuur en rechtelijke macht.

Voor de studenten is het de eerste keer dat ze iets dergelijks doen, dus spannend is het wel. Als de toga’s worden aangetrokken wordt er vooral gegiecheld, maar zodra de studenten op hun plek staan en het pleiten kan beginnen staan de gezichten strak.

Student Tamara Middelburg maakt haar punt.

Toch best spannend

Tweedejaars rechtenstudent Laura Schoenmaker heeft de taak van advocaat van de gedaagde partij op zich genomen. “Superleuk om te doen, al was het toen ik er eenmaal stond toch spannender dan gedacht.” De rechtszitting vormt de afsluiting van de procespraktijkdag van de Meesterweek. “Vanochtend zijn we bij twee advocatenkantoren langs geweest. We kregen uitleg over het geven van een pleidooi en de ethische kant van het vak, heel interessant”, aldus Schoenmaker.

Beginnersfouten

Zoals meestal bij een eerste keer gaat de zitting nog niet helemaal vlekkeloos. Toch is de losse manier waarop de studenten hun betoog houden juist leuk om te volgen, aldus de echte advocaten die nu even de rol van rechters op zich hebben genomen. Om beginnersfouten die gemaakt worden kan iedereen gelukkig lachen. “Ga gerust zitten hoor!”, merkt de rechter op wanneer bij binnenkomst voor de uitspraak niemand opstaat voor hem – wat natuurlijk wel zo hoort.

Gewonnen

Of ze zelf de advocatuur in wil weet Schoenmaker nog niet. “Ik vind het nu nog te vroeg om daar al over te beslissen.” Vandaag heeft ze het in ieder geval goed gedaan. Samen met haar mede-advocate Indira Stolzen heeft ze de zaak gewonnen.

De Meesterweek duurt nog tot 10 maart en wordt georganiseerd door de Juridische Faculteitsvereniging Rotterdam. BK