Staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra verwacht dat hogescholen en universiteiten nog eens nagaan of de identiteit van studenten bij tentamens goed wordt vastgesteld. 

 

Hij schrijft dat naar aanleiding van de identiteitsfraude bij tentamens bij Hogeschool Windesheim. Vorige maand bleek dat studenten van die hogeschool andermans tentamens konden maken met een vervalste studiepas. D66 en de PvdA wilden van Zijlstra weten of instellingen wel genoeg expertise bezitten om bij tentamens een adequate controle uit te voeren.

 

Kamervragen

Zijlstra laat weten dat instellingen zelf verantwoordelijk zijn voor de identiteitscontrole bij tentamens, maar gaat er vanuit dat ze hun beveiliging nog eens onder de loep nemen. Ze zouden, net als Windesheim besloten heeft, deelnemers aan tentamens kunnen verplichten een officieel identiteitsbewijs te laten zien.

 

Op de EUR

Op de Erasmus Universiteit moeten studenten bij tentamens hun studentenkaart laten zien. Daar staat een pasfoto op. Of er binnenkort ook een identiteitsbewijs getoond moet worden, sluit een medewerker van de Studentenadministratie die graag anoniem wil blijven, niet uit. De kans om te frauderen wordt wel steeds kleiner door de maatregelen die de laatste tijd worden genomen, vertelt ze. Zo gaan er zijn er surveillanten mee gaan naar de WC en moeten de telefoons uit staan. Maar zo zegt ze ook, spieken is nooit honderd procent uit te sluiten en gebeurt dus ook hier. Tot nu toe is echter niemand betrapt op het maken van een tentamen voor iemand anders. (TL/ HOP)