Ruim een derde van de EUR-studenten stemt bij de Provinciale Staten-verkiezingen op 2 maart VVD. Regeringspartij CDA en gedoogpartner PVV doen het een stuk slechter, blijkt uit een peiling van Erasmus Magazine.

Gewapend met zo’n 150 vragenlijsten trok EM in de tweede week van februari de mensa’s van Woudestein en Hoboken in om studenten te bevragen over hun stemgedrag. Wat bleek? Een derde van de studenten gaat niet stemmen of is nog zwevende. Van de studenten die wel gaan stemmen, kiest maar liefst een derde (35%) voor de VVD.

Geen meerderheid

Een meerderheid voor het kabinet in de Eerste Kamer komt er, als het aan de studenten ligt, in ieder geval niet. De PVV en CDA hebben maar weinig aanhangers op de universiteit. Samen halen de twee partijen nog geen 10% van de stemmen in de peiling.

Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2010 stemden 42% van de mensen (niet alleen studenten dus) die hun stem uitbrachten op het stembureau op Campus Woudestein op de VVD. D66 behaalde toen 20% van de stemmen.

Liberaal

Duidelijk is, dat de campus liberaal is en niet zo’n klein beetje ook. De VVD is vooral populair onder studenten van de Rotterdam School of Management. Bijna de helft van hen gaf aan op de VVD te gaan stemmen op 2 maart.

Vrouwen zijn linkser

Linkse partijen zijn bij vrouwelijke studenten meer in trek dan de rechtse partijen. Daarnaast zeggen de dames vaker dan de heren nog te twijfelen op wie ze hun stem uit zullen brengen. Ook zijn de studenten die op linkse partijen stemmen gemiddeld een paar jaar ouder. RvL

Van de 150 studenten die we ondervroegen, zeggen er 34 niet te gaan stemmen. 14 zijn er nog zwevend. Van de studenten die wel gaan stemmen is de verdeling als volgt:

 VVD  35%
 D66  24%
 PvdA  18%
 Groenlinks  5%
 Christenunie  5%
 CDA  4%
 SP  4%
 PVV  3%
Partij voor de Dieren

 3%