Als het aan de VVD ligt, hoeven studenten geen collegegeld te betalen tijdens een bestuursjaar. Ze moeten zich tijdelijk kunnen uitschrijven, ook als ze een bestuursbeurs van hun universiteit of hogeschool krijgen.

VVD-kamerlid Anne-Wil Lucas wil afwachten wat staatssecretaris (en partijgenoot) Halbe Zijlstra ervan vindt, maar in principe steunt zij het voorstel van de studentenorganisaties voor collegegeldvrij besturen.

‘Niet logisch’

“Studentbestuurders volgen vaak helemaal geen onderwijs”, zegt Lucas. “Maar ze betalen wel collegegeld en het rijk draagt gemiddeld nog 4300 euro daaraan bij. Dat klinkt niet logisch.”

Als studenten van hun onderwijsinstelling een bestuursbeurs krijgen, moeten ze ingeschreven staan. Daar wil Lucas graag een einde aan maken. “Als het duidelijk is dat iemand aan de instelling is verbonden en alleen tijdelijk stopt, kun je die best een bestuursbeurs geven.”

Bestuursjaar is geen vertraging

Als het plan erdoor komt, zou het bestuursjaar ook niet meer meetellen als studievertraging en hoeven bestuurlijk actieve studenten minder bang te zijn voor Zijlstra’s maatregelen tegen de langstudeerders.

“We moeten geen uitzondering maken op de langstudeerregeling, maar op deze manier doen we dat ook niet”, aldus Lucas. “De wet blijft namelijk hetzelfde.”

Regeling kost geen extra geld

Toch houdt Lucas een slag om de arm. Het mag de overheid geen geld kosten, vindt ze. Volgens studentenorganisaties ISO en LKvV hoeft ze daar niet bang voor te zijn. Zij stellen dat de overheid er geen euro extra aan kwijt zou zijn.

Verheugd

De organisaties hebben verheugd gereageerd op Lucas’ steun. “Het is fijn dat delen van onze boodschap in ieder geval aankomen”, zegt Guy Hendricks van het ISO. HOP