Eén op de vier studenten wil sneller studeren nu de maatregelen tegen langstudeerders eraan komen. Met de kennis van nu zou een kwart van de vertraagde studenten graag iets sneller hebben gestudeerd.

Dat blijkt uit een enquête onder ruim achthonderd Utrechtse studenten, uitgevoerd door de stichting OER. Die studentenstichting doet onafhankelijk onderzoek naar de kwaliteit van het onderwijs van de Universiteit Utrecht.

Gebrekkige voorbereiding

Veel studenten (bijna veertig procent) geven toe dat ze hun tentamens soms niet halen door gebrekkige voorbereiding. Vooral mannen hebben daar last van. Dertig procent zegt de verkeerde studiekeuze te hebben gemaakt en daardoor nu vertraging te hebben opgelopen. Eén op de vijf noemt een bijbaan als oorzaak en ruim vijftien procent “wil genieten van het studentenleven”. HOP

Een uitgebreid stuk hierover staat op de Utrechtse universitaire nieuwswebsite DUB.