Van je depressie of angst afkomen door je werkgeheugen via de computer te trainen. Onderzoekers van de capaciteitsgroep psychologie gaan onderzoeken of dat werkt.

De onderzoekers beginnen over anderhalve maand met de test. Deelnemers moeten drie keer twintig minuten in de week gedurende een maand meedoen met de training. “Depressieve mensen concentreren zich op negatieve zaken”, legt psycholoog Elke Geraerts, hoofdonderzoeker en bedenker van het onderzoek, uit. “Door het werkgeheugen te oefenen proberen we ze hier bewust van te maken zodat ze zich meer op positieve informatie kunnen gaan focussen.” Ze voert het onderzoek uit met collega Birgit Mayer, promovendus Sabine Wanmaker en enkele studenten.

Werkgeheugen

Deelnemers krijgen opdrachten die aan iq-tests doen denken. Ze moeten bijvoorbeeld rekensommen maken en woorden onthouden. Geraerts: “Het gaat erom dat ze irrelevante informatie negeren en hun aandacht richten op zaken die van belang zijn. Daardoor wordt hun werkgeheugen flexibeler en groter.” Ze verwacht dat het na de maand dat de test loopt nodig zal zijn om door te gaan met de behandeling: “Je moet het onderhouden; net als dat je spieren moet blijven trainen.”

Placebo

De helft van de deelnemers krijgt een placebobehandeling. Tijdens de gesprekken met de deelnemers weten de onderzoekers niet wie de werkelijke behandeling heeft gekregen en wie een placebo. De onderzoekers spreken elke deelnemer voor en na het onderzoek beide keren een à anderhalf uur. Vervolgens willen ze iedereen zes maanden later nog eens spreken om te kijken of de behandeling ook op de lange termijn aanslaat. Dat kost dus veel tijd. Geraerts: “Ja, maar het is leuk om te doen. En als het werkt, is het echt een doorbraak.”

Veel aanmeldingen

De onderzoekers wilden de methode aanvankelijk op 120 mensen met een depressie en 120 met een angststoornis testen. Nadat afgelopen vrijdag een artikel over het onderzoek in het Algemeen Dagblad verscheen (‘Met de computermuis je winterdip te lijf’) kwamen honderden aanmeldingen binnen. “De kop is ongelukkig gekozen, want het gaat hier niet slechts om een winterdip”, vertelt Geraerts. “Deelnemers moeten echt klinisch depressief zijn.” Misschien dat de test nu met meer deelnemers gedaan wordt. “Ik vind het moeilijk om mensen te weigeren. Sommige mensen zitten al heel lang met een depressie en hopen dat dit wel gaat werken.”

Succes

Het AD-artikel geeft de indruk dat de onderzoekers bij voorbaat zeker zijn van het succes van de behandelmethode. Geraerts wil dat nuanceren: “Ik hebben veel aanwijzingen dat dit gaat werken, maar zoals bij alle onderzoeken bestaat de mogelijkheid dat het gaat tegenvallen.” Naar verwachting komen de eerste onderzoeksresultaten over een half jaar. TL