Er rijden woensdag 16 februari minder trams, bussen en metro’s in Rotterdam. De RET protesteert daarmee tegen de bezuinigingen in het stedelijke openbaar vervoer.

Een aantal trams (lijn 4, 20 en 23) rijdt niet, evenals een negental buslijnen. Maar zowel Woudestein als het Erasmus MC zijn goed bereikbaar, zij het volgens een vakantiedienstregeling: trams rijden elk kwartier in plaats van elke tien minuten, op de metro wachten reizigers vijf minuten, in plaats van de gebruikelijke drie minuten.

Vuisten

De RET is hekkensluiter met de protestacties: het GVB in Amsterdam en de Haagse HTM lieten maandag en dinsdag al hun vuisten zien. De drie vervoersbedrijven zijn boos omdat het kabinet vanaf 2013 120 miljoen per jaar wil bezuinigen door aanbestedingen te organiseren. Marktwerking zou per stad 40 miljoen op moeten leveren.

Marktconform

De vakbonden willen met de protestacties inzichtelijk maken wat de bezuinigingen voor de reiziger zouden gaan betekenen: minder lijnen, zowel in aantallen als in frequentie. Er is momenteel een politiek spel gaande tussen de vervoerders, de medewerkers, de gemeenten en het kabinet. Volgens verkeersminister Melanie Schultz van Haegen (VVD) kan het stedelijke openbaar vervoer efficiënter geregeld worden. De vervoersbedrijven beweren dat ze al marktconform werken. De RET zou de afgelopen jaren al een enorme verbeteringsslag gemaakt te hebben en jaarlijks vijftig miljoen goedkoper besparen. GM