Alumni van de Erasmus Universiteit, hoofdzakelijk economen, domineren opnieuw de top van de 25 belangrijkste Nederlandse bedrijven. Dat blijkt uit onderzoek van weekblad Intermediair.

Intermediair maakte 11 februari bekend dat in totaal negen bestuursleden en twaalf commissarissen de EUR als alma mater hebben. Kijkend naar hetzelfde onderzoek van vorig jaar heeft de EUR nu één bestuurslid meer en twee commissarissen minder. Desondanks blijft de Rotterdamse universiteit de ‘hofleverancier’ van het Nederlandse bedrijfsleven, omdat ook de concurrenten iets hebben verloren.

Wie volgen?

Ter vergelijking: de TU Delft levert dit jaar zeven bestuursleden, de VU, TU Eindhoven en Groningen allen vier en de rest drie of minder. Wat betreft commissarissen komt de Universiteit van Amsterdam direct na de EUR met elf, gevolgd door Leiden met negen en de TU Delft met acht commissarissen.

Simpele verklaring

Het verwondert Philip Hans Franses, decaan van de Erasmus School of Economics (ESE), niet dat de EUR het goed doet en dan vooral de economie-alumni. De reden is volgens hem simpel. “De heren die nu bestuurslid of commissaris zijn hebben gestudeerd in de jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw. Toen was de Erasmus Universiteit veruit de grootste opleider van Nederland, dus het is niet vreemd dat er veel mensen vandaan komen.”

Geen zesjescultuur

Franses voorspelt dat ook over tien, twintig of zelfs dertig jaar EUR-economen volop present zijn in besturen en commissariaten van bedrijven. De studenten die op de ESE rondlopen zijn ondernemend, zelfstandig en actief; eigenschappen waarmee ze het ver gaan schoppen, denkt de decaan. “Een zesjescultuur is mij vreemd. Ik zie juist dat onze studenten zich op allerlei gebied willen ontwikkelen, want honours classes zitten vol en onze faculteitsvereniging organiseert veel activiteiten.”

Economie ‘voelen’

Behalve dat de ESE volgens Franses ondernemende studenten aantrekt, is het voor hen een plus dat zij in Rotterdam de economie ‘voelen’. Bedrijven zijn dichtbij en daardoor makkelijk te benaderen voor stages en dergelijke, aldus de ESE-decaan.“Ik zit op de elfde verdieping van het H-gebouw en als ik naar buiten kijk, zie ik allerlei uitingen van een dynamische economie: de scheepvaart, het Brainpark en de hoofdkantoren in het centrum van de stad bijvoorbeeld.”

Geheim van RSM

Ook alumni van de Rotterdam School of Management (RSM) zijn vertegenwoordigd in de top van het bedrijfsleven volgens Intermediair. Persvoorlichter Marianne Schouten van RSM wijt dit aan de combinatie van theorieonderwijs door goede onderzoekers en praktijk. “Bij ons schrijven studenten in hun eerste jaar al een businessplan bijvoorbeeld. Verder zijn stages een belangrijk onderdeel van de studie en worden colleges regelmatig verzorgd door mensen uit het bedrijfsleven.” LJ