Rector Henk Schmidt startte op 7 februari de countdown voor het eeuwfeest van de Erasmus Universiteit in 2013. Afgelopen zaterdag duurde het nog precies duizend dagen.

Op de projectie boven de deuren van de Aula is exact te zien over hoeveel dagen, uren en seconden het eeuwfeest losbarst. Ruim een week zal de projectie te zien blijven in de hal voor de aula, daarna zal de locatie wisselen.

Ger Lugtenberg van het lustrumbureau heeft het voornemen om bij elke honderd dagen dat het eeuwfeest dichterbij komt de countdown op een andere plek te laten verschijnen. “Die plek kan op de campus van de EUR zijn, of op een centrale plaats in Rotterdam, zoals op het stadhuis of op het Beurs-World Trade Center. Op elke locatie zal de projectie ongeveer een week te zien zijn, want het moet wel blijven opvallen”, aldus Lugtenberg.

‘100 jaar impact’

Hoe de universiteit dit bijzondere lustrum gaat vieren op 8 november 2013; daar wordt de komende tijd hard over nagedacht met in het achterhoofd het motto van het eeuwfeest: Erasmus Universiteit Rotterdam, 100 jaar impact’. De website van het feest zal op 22 mei – als de universiteit nog 900 dagen te gaan heeft – ‘live’ gaan en zal bovendien het logo bekend worden gemaakt.

Beetje valsspelen

Overigens bestaat alleen de economische faculteit straks echt honderd jaar, de overige faculteiten zijn allemaal jonger. “Voor het gemak negeren we dit feit en doen we alsof de hele Erasmus Universiteit al een eeuw bestaat in 2013”, grapte Schmidt in zijn inleiding. Lees op het blog van Collegevoorzitter Pauline van der Meer Mohr hoe de EUR begon in 1913. LJ