Geef universiteiten de mogelijkheid om goede studenten te selecteren. Daar bereik je veel meer mee dan met een langstudeermaatregel die iedereen “meesleept in dezelfde modderstroom”.

Dat zegt collegevoorzitter Pauline van der Meer Mohr in een interview met Erasmus Magazine.  De langstudeermaatregelen staan haaks op de ambitie van het kabinet om bij de top vijf van internationale kenniseconomieën te horen, zegt ze. “Wij zeuren niet om meer geld. We zeggen alleen: geef ons de instrumenten om het probleem bij de wortel aan te pakken.”

Perverse prikkel

Van der Meer Mohr is blij dat de omstreden langstudeerboete voor universiteiten, door critici omschreven als een ‘perverse prikkel’, van tafel is. Maar over de algehele bezuinigingen die daarvoor in de plaats zijn gekomen – 190 miljoen per jaar voor alle hogescholen en universiteiten – is ze allerminst tevreden.

Reserves

Universiteitenvereniging VSNU stelde eerder dat de bezuinigingen 5000 banen zouden kosten. Wat dat betreft kan de EUR haar personeel voorlopig geruststellen. “Dat is de grote verdienste van het vorige college, die heeft met vooruitziende blik heel conservatief gefinancierd, onder meer met het oog op de verbouwings- en nieuwbouwplannen. We duiken de komende twee jaar de min in, maar dat redden we op onze reserves. Ik weet alleen niet wat de volgende klap is.”

Intern

Van de boetes die studenten voor hun kiezen krijgen als ze meer dan een jaar uitlopen, is ze ook niet gecharmeerd. Met langstudeerders an sich is niets mis, zegt ze. Natuurlijk: studenten die na vier jaar nog geen vak gehaald hebben, moeten aangepakt worden. Maar dat doet de EUR liever intern. Het afgelopen jaar werden door Henk Schmidt al de nodige stappen gezet. Van der Meer Mohr: “We zijn gelukkig gezegend met een rector die thuis is in de onderwijspsychologie.” GM