Studenten in de Universiteitsbibliotheek (UB) kunnen vanaf 31 januari hun eigen kluisnummer kiezen. Hierdoor zouden ze hun nummer beter onthouden.

Vooral toen de kluisjes net geplaatst waren – afgelopen oktober – gebeurde het tientallen keren per dag dat een student het kluisnummer vergat. Studenten moesten dan eigenlijk wachten tot alle lockers ’s avonds laat geopend werden. Tot nu toe was de UB nog zo coulant om de lockers ook tussen de middag en om half vijf ’s middags te openen. Dit blijft echter niet zo, want het is een nogal tijdrovende klus voor de UB-medewerker.

Geen idee

“Meestal heeft een student geen idee in welk kluisje zijn of haar spullen liggen. Om te voorkomen dat ze lukraak cijfers noemen, openen we nu maximaal vijf kluisjes. Het is immers ook niet netjes tegenover de gebruikers om hun kluisje zomaar te openen”, aldus Ineke van der Kramer, hoofd gebruikersondersteuning in de UB.

Red Bull gestolen

Inmiddels gebeurt het een stuk minder vaak dat studenten hun kluisnummer vergeten. Wouter Morsink is masterstudent accounting, auditing & control en snapt niet dat dit anderen overkomt. “Ik zet het nummer altijd in mijn telefoon.” Hij vindt het daarom overbodig dat je nu zelf een nummer kunt kiezen. Wel is hij blij met de gesloten lockers, want in het verleden zijn er wel eens blikjes Red Bull van hem gestolen.

De portier is vraagbaak voor studenten: Hoe werkt het nieuwe systeem?

Toch geen prachtig systeem

Het extra werk door vergeten kluisnummers is niet het enige waarmee de UB te kampen kreeg sinds de plaatsing van de zeshonderd lockers. Er waren ook technische problemen, zoals deurtjes die spontaan naar beneden kwamen, en het systeem werkte niet door een fout in de software. “Elke keer moesten we hiervoor een monteur laten komen en kon er geen gebruik worden gemaakt van de opbergruimtes”, verzucht Van der Kramer, die dacht dat ze een ‘prachtig systeem’ hadden aangeschaft. LJ