De EUR heeft dit jaar 11 procent minder eerstejaars dan in 2009. Dat blijkt uit cijfers van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). De universiteit is daarmee landelijk gezien de grootste daler.

De EUR had vorig jaar een enorme klapper gemaakt, maar is met de 3466 huidige eerstejaars terug op het niveau van 2008. De cijfers komen van de data-afdeling van de DUO, dat zogeheten ‘etalagebestanden’ heeft gemaakt met cijfers over het hoger onderwijs.

Stijger

De grootste stijger is Wageningen Universiteit, waar voor het eerst meer dan duizend eerstejaars instroomden: een toename van 9,3 procent. Vijf jaar geleden waren het er nog maar zeshonderd.

Dertig procent

Ook de Radboud Universiteit (3,3 procent) en de UvA (1,2 procent) kregen meer aanmeldingen. Verder lijkt de Universiteit Twente enorm te groeien met meer dan dertig procent, maar dat is schijn. Het komt doordat de UT haar ‘schakelstudenten’ dit jaar inschrijft als bachelorstudenten, terwijl ze vorig jaar nog als masterstudenten genoteerd stonden. De werkelijke toename van het aantal eerstejaars bachelorstudenten is ongeveer 3,6 procent, zegt een woordvoerder.

Schakelstudenten

Het is niet bekend hoeveel schakelstudenten er bij de andere universiteiten tussen de ‘gewone’ eerstejaars staan. De universiteiten hebben daar nog geen landelijke cijfers over weten te verzamelen. De cijfers zijn dus enigszins vervuild, maar geven wel de trend aan.

Winnaars

Van alle soorten opleidingen verliezen de rechtenopleidingen het meest: acht procent. Taal & cultuur en economie gaan allebei met zo’n vijf procent omlaag. Techniek verliest 4,4 procent, terwijl studies van de sector natuur bijna een procent stijgen. Winnaars zijn gedrag & maatschappij en – uiteraard – de landbouwsector. HOP