Het lijkt een kwestie van tijd voordat er een rechtszaak komt tegen de langstudeermaatregelen van staatssecretaris Halbe Zijlstra. De Landelijke Studenten Vakbond is zich al aan het beraden.

“We moeten eerst weten of we een kans maken”, zegt LSVb-voorzitter Sander Breur. Hij wint nu advies in bij advocaten. Ook kijkt hij of er rechtenstudenten zijn die de maatregelen willen aanvechten. Maar eerst moet de wet nog door de Tweede en Eerste Kamer. “En mochten we inderdaad een proces aanspannen”, voegt Breur eraan toe, “dan moeten we nog kiezen of we dat namens alle studenten doen of dat we met één student een proefproces beginnen.”

Spelregels

In 1988 verzette de LSVb zich namens alle studenten tegen de ‘Harmonisatiewet’, door dagblad Trouw ooit uitgeroepen tot de slechtste wet aller tijden. Die beperkte de studieduur van studenten tot zes jaar, waarna ze extra collegegeld moesten betalen. En dat gold met terugwerkende kracht. Die rechtszaak won de vakbond: de staat had de spelregels niet tussentijds mogen veranderen. Maar volgens Zijlstra is de situatie nu anders. De maatregel wordt weliswaar “onmiddellijk ingevoerd, maar niet onverwacht”. Al in september vorig jaar werden de plannen aangekondigd.

Niet anders

Bovendien hoeft “geen enkele student met zijn opleiding te stoppen”, aldus de bewindsman. Wie in september een hoger collegegeld moet betalen, kan dat bedrag immers lenen van de staat. Die mogelijkheid hadden studenten niet ten tijde van de Harmonisatiewet.

Zou hij daarin gelijk hebben? De LSVb vermoedt van niet. “Dat je het geld kunt lenen, maakt de verhoging van het collegegeld niet wezenlijk anders”, denkt Sander Breur. HOP