Collegevoorzitter Pauline van der Meer Mohr heeft maandag in Utrecht de eerste slag verricht van de speciale Erasmusmunt. De 2 euromunt gaat in circulatie ter ere van 500 jaar Lof der Zotheid.

Het is de eerste Nederlandse munt met een nationaal thema sinds de introductie vand de euro, waarvan er vier miljoen zullen verschijnen. Het ontwerp, afkomstig van Dylan Shields, toont Desiderius Erasmus schrijvend aan zijn boek Laus Stultitiae (Lof der Zotheid). Daarnaast staat, in het klein, Koningin Beatrix afgebeeld. Het is wettelijk bepaald dat zij niet op een Nederlandse munt mag ontbreken.

Hervorming

Van der Meer Mohr werd maandag ontvangen door Jan Kees de Jager, Minister van Financiën. Het was een eervolle gelegenheid, schrijft ze op haar weblog. Dat juist Lof der Zotheid aanleiding is voor een speciale munt komt volgens haar omdat het het boek is “waarmee Erasmus zijn naam als wetenschapper, humanist en filosoof vestigde en wat uiteindelijk de weg vrijmaakte voor hervorming in Europa”.

Kerkleiders

Erasmus schreef Lof der Zotheid in 1509; het werd in 1511 in Parijs voor het eerst gepubliceerd. Het boek is satirische kritiek op de dwaze menselijke natuur. Alle autoriteiten en in het oog springende figuren, van handelaren vorsten tot kerkleiders en wetenschappers, moeten het ontgelden. GM