Vijf demonstranten die afgelopen vrijdag zijn opgepakt, stonden vandaag al voor de rechter. Een jongen (26) uit Wassenaar kreeg acht weken cel.

De rechtbank heeft een deelnemer aan het studentenprotest in Den Haag veroordeeld tot acht weken cel, waarvan vier voorwaardelijk. Het Openbaar Ministerie had acht weken onvoorwaardelijke celstraf geëist. De 26-jarige man uit Wassenaar gooide stenen naar de politie en smeet fietsen op de weg om charges van de ME tegen te houden. Hij had al een strafblad voor openlijk geweld, meldt het OM en kreeg al zes keer een werkstraf opgelegd. De verdachte zegt zelf dat hij in paniek was en mensen wilde beschermen tegen het geweld van de politie.

Bakstenen

Een tweede verdachte is veroordeeld tot een werkstraf van tachtig uur. Deze dubbelstudent politicologie en geschiedenis van de UvA had nog geen strafblad. Hij bekent stenen te hebben gegooid, maar het waren volgens hem geen bakstenen. De officier van justitie eiste zes weken cel, waarvan twee voorwaardelijk.

Veelplegers

Tijdens de rellen na afloop van het studentenprotest zijn vijfentwintig mensen opgepakt, maar deze vijf zijn de enigen die nog vast zaten. Ze komen geen van allen uit Rotterdam. De zitting begon om 14.00 uur vanmiddag. Snelrecht is bedoeld voor eenvoudige strafrechtelijke zaken. Het snelrecht wordt toegepast bij veelplegers, maar ook tijdens feesten als de jaarwisseling en grote demonstraties als die van afgelopen vrijdag.

Strafmaat

Het Openbaar Ministerie eist een hogere straf als iemand geweld gebruikt tegen mensen in een publieke functie, zoals ambulancemedewerkers, brandweerlieden of politieagenten. Maar een woordvoerder wilde nog niet op de eisen vooruit lopen: “Bij de strafmaat weegt ook mee of iemand al eerder voor geweld is veroordeeld, of er letsel was, of iemand heeft bekend en meer van dat soort omstandigheden.” Er zouden nog meer rechtszaken kunnen volgen. Het Openbaar Ministerie heeft vier andere zaken “in onderzoek”. HOP/GM

UPDATE 25 JANUARI 10:34 UUR

Wat gebeurt er met de andere drie verdachten?

Zaak nummer drie is uitgesteld, omdat de verdachte en zijn advocaat niet met het snelrecht akkoord gaan. Het gaat om een zwaarder vergrijp: de man zou een ME’er met een stok hebben geslagen. Daar kan hij 4,5 jaar cel voor krijgen. De student blijft wel in hechtenis en zal aanstaande vrijdag opnieuw worden voorgeleid.

De vierde verdachte, een Delftse student van achttien jaar oud, bekent een bierblikje naar de ME te hebben gegooid en heeft daar spijt van. Gelukkig was het blikje maar half vol, betoogt zijn advocaat. Het OM eist tachtig uur werkstraf, maar de rechter oordeelt milder: hij krijgt een werkstraf van veertig uur en mag vanavond weer naar huis.

Ten slotte moet ook een zevenentwintigjarige Spanjaard voor de supersnelrechter verschijnen, die hier vrienden bezocht en uit solidariteit met hen mee ging demonstreren. Die heeft ook de ME bekogeld, stelt het OM, maar de Spanjaard ontkent: de dader zou piercings in zijn gezicht hebben gedragen, en die heeft hij niet. Wel verzette hij zich tegen zijn arrestatie, maar dat was slechts een misverstand.

De officier van justitie eist drie weken cel, waarvan één week voorwaardelijk. Maar de rechter spreekt hem vrij van het bekogelen van de ME en veroordeelt hem alleen tot een boete van 500 euro wegens verzet bij zijn arrestatie. HOP