Het grootste studentenprotest sinds 1988 gaat naar alle waarschijnlijkheid de boeken in als een gezapige manifestatie zonder noemenswaardig resultaat. Maar met rookbommen én een charge. Student Tim Gouw liep mee, maar werd niet warm van de bijeenkomst.

Ongeveer tienduizend studenten afkomstig uit het hele land, staan ietwat aarzelend om zich heen te kijken of ze een bekende zien en proberen zich tegelijkertijd warm te houden door zo nu en dan eens op en neer te springen. Het is één uur, de studentendemonstratie op het Malieveld is net begonnen, en het is koud. Erg koud.

Netwerk overbelast

Na een tijdje is er in het centrum van Den Haag amper nog telefoonverkeer mogelijk, want het vele gebel, ge-sms en getwitter heeft ertoe geleid dat het netwerk overbelast is geraakt. Een groep van zo’n vijfduizend fanatiekelingen, onder wie EUR-student en zelfbenoemd ‘radicale studentenactivist’ Che Brandes, staat rond het provisorisch opgebouwde podium. Op hun spandoeken teksten als ‘Mijn cv is zo kaal als de kut van Femke’ en ‘Jokertje moet ook kunnen studeren’.

Inhoudsloze oneliners

De ene spreker volgt op de andere met vooral veel inhoudsloze oneliners en korte statements die de regeringsplannen voor de bezuinigingen in het hoger onderwijs en de ‘langstudeerdersboete’ hekelen. Niet een keer wordt er een alternatief genoemd.

Niet nominaal

 D66-leider Alexander Pechtold roept even later verrukt uit: “Ich bin ein langstudierder.” Een verdwaalde wietlucht bevestigd de aanwezigheid van studenten uit Wageningen. Erik Tijman (24), vierdejaars biologiestudent: “Nee, ik loop ook niet nominaal met mijn studie. En daar ben ik trots op!”

Zijlstra spreekt kort

Dan is de staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra aan het woord. Het moment waarnaar iedereen heeft uitgekeken. Na twee minuten is hij echter alweer klaar. De menigte joelt. Zijn plannen blijven ongewijzigd. Wie langer dan één jaar uitloopt op zijn bachelor- of masteropleiding gaat 3000 euro extra collegegeld betalen.

Grimmige sfeer

Terwijl de meeste studenten gelaten weer richting station keren wordt de sfeer plots grimmiger. De verzamelde ME besluit over te gaan tot actie wanneer een aantal relschoppers zich naar het nabij gelegen ministerie van Onderwijs begeeft. Gewapend met fruit en eieren. En frustratie. Nu er straks niet meer voor een appel en een ei gestudeerd kan worden, kunnen we ze net zo goed maar in het rond smijten, moet de gedachtegang geweest zijn.

Tim Gouw

Lees hier hoe ook ruim duizend hoogleraren protesteerden tegen de kabinetsplannen. Of bekijk de video van de demonstratie