“Een stok achter de deur”, noemt vice-decaan Steven van de Velde van RSM de boete voor langstudeerders die studenten moeten gaan betalen als de kabinetsplannen doorgaan.

“Ontzettend vervelend is het voor de universiteit als mensen maar niet afstuderen.

Een deel van de master studenten doet erg lang over de scriptie.” Het systeem waarbij universiteiten pas betaald krijgen als een student zijn diploma behaalt, is sowieso niet ideaal, vindt de vice-decaan. “Het zou prettiger zijn als we direct worden betaald.”

Uitzonderingen

Veel van de langstudeerders heeft volgends Van de Velde al een fulltime baan en kan een hoger collegegeld wel betalen. Uitzonderingen voor studenten met bestuurstaken of bijzondere omstandigheden moeten er wat hem betreft wel komen. Dat waarschijnlijk minder studenten een tweede studie zullen gaan volgen erkent hij. “Misschien kunnen voor hele goede studenten ook uitzonderingen bedacht worden.” Tegen de boete die universiteiten zouden moeten gaan betalen, is de vice-decaan wel fel gekant. TL