Een strengere selectie van studenten. Dat noemt vice-decaan Steef van de Velde van de Rotterdam School of Management als een van de maatregelen die de EUR kan nemen als de boete voor langstudeerders daadwerkelijk doorgaat.

Zo zou de hoge uitval in de bachelorfase omlaag gebracht en boetes voorkomen kunnen worden. Als een student meer dan een jaar langer over zijn bachelor en meer dan een jaar langer over zijn master doet, zou zowel de student als de universiteit vanaf september 3000 euro boete moeten gaan betalen. “Misschien dat we minder studenten aan moeten nemen. De criteria kunnen we in ieder geval niet verlagen”, zei Van de Velde dinsdag tijdens de Faculteitraadsvergadering.

Meer collegegeld

Een andere mogelijkheid die hij noemde was het proberen om meer studenten van buiten de European Economic Area (de EU en Noorwegen, IJsland en Liechtenstein) aan te trekken, omdat zij aanzienlijk meer collegegeld moeten betalen: 14950 euro voor een master en 7950 euro voor een bachelor, in plaats van 1690 euro voor beide. Om de kosten omlaag te brengen wordt ook gedacht aan de mogelijkheid om meer tijdelijke werknemers in dienst te nemen en niet alle colleges door onderzoekers met een riant salaris uit te laten voeren.

Absurd

De leden van de Faculteitsraad uitten hun zorgen over de kwaliteit van het onderwijs als de regeling daadwerkelijk ingevoerd wordt. Van de Velde heeft nog hoop dat de plannen de Eerste Kamer niet doorkomen. “Het zou absurd zijn als wij echt een boete moeten gaan betalen”, zei hij. “Een rijinstructeur hoeft toch ook niet te betalen als een leerling voor een rijexamen zakt.” Het plan om studenten meer te laten betalen vindt hij wel redelijk. Hieraan werd tijdens de vergadering verder weinig aandacht besteed, ook niet door de studenten die in de Faculteitsraad zitten. Een jaar extra studeren zou toch genoeg moeten zijn, vond een van de docenten. TL