Peter Nikken (50) is per 1 januari benoemd tot de eerste Europese bijzonder hoogleraar Mediaopvoeding aan de Erasmus School of History, Culture and Communication

De leerstoel is ingesteld om de kennis over de rol van ouders bij het mediagebruik van hun kinderen te vergroten. “De ontwikkeling van de media is ontzettend snel gegaan”, zegt Nikken. “Toen ik jong was had je alleen nog Nederland 1 en 2.” Kinderen zitten tegenwoordig achter internet, kijken televisie, spelen games en hebben een mobiele telefoon.

Tips en cursussen

De psycholoog is van plan in de vier jaar dat hij de leerstoel gaat bezetten een overzicht te maken van wat er door ouders anno 2011 aan mediaopvoeding wordt gedaan. “Misschien dat we ook tips en cursussen voor ouders gaan ontwikkelen.” Vanuit zijn werk op het Nederlands Jeugdinstituut weet hij dat hier behoefte aan is. “Je hebt natuurlijk de Kijkwijzer en mensen halen informatie van websites en uit damesbladen, maar er is nog weinig kennis of dat goede en voldoende informatie is. Soms is het voor ouders lastig om te weten wat ze moeten geloven en dan doen ze maar niets.”

Tekenfilm

In de Verenigde Staten adviseren kinderartsen een gebruik van alle media van maximaal twee uur per dag voor kinderen tot twaalf jaar, maar dat lijkt Nikken niet realistisch. “Ik weet nog niet of wij ook richtlijnen op dat gebied gaan maken.” Hij wil niet alleen op de gevaren en risico’s van mediagebruik wijzen. “Kinderen kunnen van media ook veel leren. Het ligt er natuurlijk wel aan wat ze kijken. Van het Jeugdjournaal steken ze meer op dan van de gemiddelde tekenfilm.”

Ook bij zijn eigen dochters, die nu 18 en 19 jaar zijn, hebben zijn vrouw en hij wel eens moeten zeggen: zet die tv eens uit en ga buiten spelen. Nikken: “Kinderen kunnen er best wat hulp bij gebruiken, ook als ze al op de middelbare school zitten.” TL