Door zich nadrukkelijk af te zetten tegen Brussel creëert PVV-leider Geert Wilders op de lange termijn juist meer aandacht voor de Europese politiek. Dat zei politicoloog Rinus van Schendelen dinsdag tijdens een masterclass.

Wilders heeft Brussel de rug toegekeerd en dwingt de gedoogde CDA/VVD-regering om hetzelfde te doen. Maar door de fanatieke anti-Europalobby wordt het tegendeel bereikt van wat hij beoogt, zegt Van Schendelen, emeritus hoogleraar Politicologie aan de EUR.

Paradox

Van Schendelen, die door een aantal jonge bestuurskundedocenten van de Faculteit der Sociale Wetenschappen gevraagd was om een masterclass over populisme te geven, ging ten overstaan van een bomvolle collegezaal in op wat hij omschreef als ‘de Wilders-paradox’. De standpunten in het verkiezingsprogramma van de PVV die betrekking hebben op Europa noemde hij achterhaald. De helft van het beleid waar Wilders tegen protesteert ligt verankerd in de Europese grondwet, de andere helft “zit nu in de pipe line”. Geen denken aan dat de blonde populist die koers kan bijstellen dus, “maar ondertusen heeft hij wel het Europa-bewustzijn bij burgers vergroot”.

Meningencultuur

De politicoloog brak tijdens de bijeenkomst een lans voor waardevrije wetenschap. Hij hekelde de meningencultuur in de media – ook onder zogenaamd hooggeleerde collega’s – en stelde dat de opkomst van LPF-aanvoerder Pim Fortuyn destijds met veel meer emotie gepaard ging dan die van Wilders. We moeten ons vaker bij de feiten houden, was zijn boodschap. Nadeel: een groot deel van de anderhalf uur ging hierdoor verloren aan gesteggel over definities.

GM

 
Rinus van Schendelen is emeritus hoogleraar Politicologie.