Familieleden die studenten helpen frauderen met hun uitwonendenbeurs, zullen niet apart worden aangepakt. Volgens staatssecretaris Zijlstra valt moeilijk te bewijzen dat ze de boel bewust flessen.

De PvdA in de Tweede Kamer wilde weten of het nieuwe wetsvoorstel waarmee de fraude wordt bestreden ook de hulp van familie of vrienden strafbaar stelt. Dat was aanvankelijk het plan, maar Zijlstra laat weten dat hij ervan afziet na overleg met het Openbaar Ministerie: “Het is lastig te bewijzen dat er in dergelijke gevallen sprake is van aantoonbaar bewust gedrag van betrokken familieleden.”

Risicoprofielen blijken adequaat

Uit controles in Amsterdam bleek dat er in bijna de helft van de gecontroleerde gevallen sprake was van misbruik. Dat zegt volgens de staatssecretaris vooral iets over de selectie van verdachte adressen. De zogeheten risicoprofielen waarmee dat gebeurde waren kennelijk adequaat. Dit betekent niet dat bijna de helft van alle studenten fraudeert.

Binnenkort de resultaten

Binnenkort hoopt Zijlstra meer te kunnen zeggen over de omvang van het misbruik en de effectiviteit van de adrescontroles tot nu toe. Voormalig minister Plasterk schatte het gefraudeerde bedrag op jaarlijks 27 miljoen euro. HOP